2024. április 19., péntek

Egyre több a róka Nagybecskereken

Elsősorban élelemszerzés céljából merészkednek a városba

Életterük folyamatos szűkülése miatt mind gyakrabban látni vadon élő állatot lakott területen. Nagybecskerek peremi részein öt-hat évvel ezelőtt láttak először rókát. Volt, aki már sakált is vélt látni a városban. Ez elsősorban a cukorgyár környékén, a város egykori ipari övezete területén jellemző. Feltehetőleg az évtizedek óta sorsára hagyott vágóhíd területe lehet a rókák „bázisa” ahonnan aztán az esti órákban az uszoda, a cukorgyár, a Július 4-e helyi közösség területén portyáznak. Muzslyán is megjelennek időnként. Néhány baromfi eltűnésén kívül komolyabb kárt eddig nem okoztak.

A kezdetben a környéken élők félelmüknek adtak hangot, esetenként a kommunális rendőrséghez és az állategészségügyi szolgálatokhoz fordultak. Az illetékesek igyekeztek megnyugtatni az embereket, hogy félénk, az embereket kerülni igyekező állatokról van szó, ráadásul javarészt kártékony rágcsálókkal táplálkoznak. Közép-Bánátban pedig 2010 óta nem regisztráltak veszettséggel megfertőzött rókát. Tehát ebből a szempontból sincs ok a félelemre. Azt javasolják a polgároknak, hogy azért kerüljék el az esetleg furcsán viselkedő, szelídnek látszó egyedeket, és inkább hívják ki az illetékes szolgálatot. 

Mint ahogyan azt a kommunális rendőrségen közölték, manapság már nem számít ritkaságnak, hogy a vadon élő állatok lakott területre merészkednek. Ezt elsősorban élelemszerzés céljából teszik. Ugyanis az életterük megváltoztatásával egyre nehezebb élelmet találniuk a természetben. Másrészt, az ember az illegális szeméttelepekkel szinte a városba csalogatja a vadat.

A vadászok ilyen esetekben nem léphetnek közbe, mivel a település utolsó házától mérve legalább kétszáz méteres távolságon szabad csak lőfegyvert használni. Az állategészségügyi szolgálat ezért néhány csapdát állított az egykori cukorgyár környékén és az így befogott vadat pedig távol a településtől engedték szabadon.

Eddig elsősorban a város Belgrád felőli peremi részein láttak rókákat, de – mint ahogyan azt felvételünk is bizonyítja – újabban az Újvidék felöli kijáratnál, a Baglyas lakótelepen is megjelentek.