2024. április 20., szombat

Hatalmas pusztítást hagyott maga mögött a vihar

Több országban emberáldozatokat szedett – Tengerbe fulladt egy törökbecsei férfi

Sok európai országban még tegnap is a hétvégi vihar okozta károk elhárításán dolgoztak. Néhol záporokkal, zivatarokkal kísért heves szelek pusztítottak, másutt felhőszakadások és gyakori villámlások miatt rettegtek az emberek.

Az albán tengerparton a vihar hatalmas hullámokat korbácsolt, amelyek két embert rántottak a halálba. Montenegróban egy szerb állampolgár, a 67 éves Aleksandar Jaca törökbecsei lakos fulladt a tengerbe (az Ulcinj közelében található Ada Bojana szigetnél); őt is a nagy hullámok ragadták el vasárnap.

Olaszországban is halálos áldozatot követelt az ítéletidő. Róma közelében a forgószél felkapott egy autót és földhöz csapta, aminek következtében a vezető, egy 27 éves nő életét vesztette. Rómára nagy mennyiségű csapadék zúdult, a víz sok metróállomást is elárasztott.

Ausztriában az esőzések árvizeket okoztak. Az országban külföldi hegymászónőt, Magyarországon (a csepeli strandon) két fürdőzőt ért villámcsapás; mindannyian túlélték.

Ítéletidő tombolt Horvátországban is. Az eső és az orkánerejű szél főként Észak-Dalmáciában rontotta el a hétvégét. A vihar a tengermelléken fákat döntött ki, háztetőket rongált meg és villanyvezetékeket szakított le. Sok településre órák alatt több hónapnyi csapadékmennyiség zúdult. Az Adria-parti Dubrovnikot, Splitet és Herceg-Novit elárasztotta a víz. Zágrábbal, a hercegovinai Mostarral és a montenegrói fővárossal, Podgoricával is ez történt.

(Forrás: dalmacijadanas.hr/index.hr/tanjug.rs/vijesti.me/hvg.hu/corriere.it)