2024. április 18., csütörtök

Negyedmilliárd dinár a mezőgazdaságnak

Új termelési vonalak, csomagoló- és feldolgozóüzemek létesülnek a vajdasági kormány támogatásával

Konyhakertészettel és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak azok a gazdák, akik tegnap a tartományi kormány csarnokában támogatási szerződéseket vehettek át új beruházások végrehajtása céljából. A vajdasági kormány 142 támogatási megállapodást kötött összesen, a beruházások értéke meghaladja a 227 millió dinárt.

Összesen 143 termelő kötött szerződést a tartománnyal (Fotó: Dávid Csilla)

Összesen 143 termelő kötött szerződést a tartománnyal (Fotó: Dávid Csilla)

– Az elmúlt három évben sikerült rendeznünk a tartomány pénzügyeit, ennek köszönhetően jut évről évre több a mezőgazdaságnak, így a támogatásokra, pályázatokra, szubvenciókra is. A most megkötött szerződések alapján elmondható, hogy Vajdaság állja a tervezett mezőgazdasági beruházások értékének 55 százalékát, ehhez adják hozzá a gazdák a saját eszközeiket – ismertette a helyszínen Igor Mirović tartományi kormányfő.

A befektetett pénz a kormányfő elmondása szerint új felszerelést, minőségibb munkavégzést jelent a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban.

– Mindannyiunk közös céljának kellene lennie, hogy megszüntessük a hagyományos gabonáktól, búzától és kukoricától való függőségét a mezőgazdaságnak, hogy kövessük a nálunk fejlettebb régiókban uralkodó trendeket. Ne azt kelljen hallgatnunk évről évre, hogy hogyan termett a kukorica, s ettől függően odalett-e minden beruházás. Nyitnunk kell más növényi kultúrák irányába – fogalmazott Mirović.

Kéringer István is tartályládák vásárlására pályázott (Fotó: Dávid Csilla)

Kéringer István is tartályládák vásárlására pályázott (Fotó: Dávid Csilla)

Mint mondta, a tartomány 127 millió dinárral támogatta most a gazdaságokat, a pályázaton nyertesnek számító termelők pedig 100 milliót ruháznak be önerőből. Új termelési vonalak indulnak sok helyütt, a termés tisztítására, szárítására, feldolgozására, csomagolására alkalmas eszközöket vásárolnak. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás serkentése a cél a kis és közepes gazdaságokban, valamint a nagyvállalatokban is.

NŐTT A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

Amikor 2016-ban megalakult az új összetételű tartományi kormány, akkor 38 millió dinár állt rendelkezésre pályázati célokra – ismertette Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár. A következő években már 100 millió fölé emelték ezt az összeget. Mint mondta, ez alkalommal 185 jelentkezőt jegyeztek, közülük 156 rendelkezett megfelelő pályázati anyaggal, dokumentumokkal, végül 142 beadványt bíráltak el pozitívan. A legtöbben öntözőrendszer vízpumpájának működtetésére szolgáló szoláris panelt vásárolnak majd, erre összesen 73 millió dinárt hagytak jóvá. Sokan döntöttek egy csomagoló és árumegjelölő részleg nyitása mellett is gazdaságukban, erre 30 milliót irányoztak elő. Újvidék és Palánka területéről pályáztak igen nagy számban – tudtuk meg Radojevićtől.

SOK FIATAL NYERT

Ótott Róbert mezőgazdasági segédtitkár a médiának nyilatkozva elmondta, hogy 120 ezer és 3,5 millió dinár közötti összegeket ítéltek oda a pályázaton szerződésenként, tartályládákat (bokszpalettákat), új gépsorokat, csomagológépeket, kalibrálókat vásárolnak a termelők. Rendkívül jó volt a visszajelzés a gazdáktól, különösen sok fiatal pályázott, hiszen a nők és a negyven évnél fiatalabb termelők előnyösebb helyzetben vannak a feltételek szerint, esetükben akár hetvenszázalékos is lehet a költségmegtérítés. Ebbe a kategóriába sorolható 120 támogatott pályázó – jegyezte meg Ótott.

MEGÉRI PÁLYÁZNI!

Surányi Csilla (Fotó: Dávid Csilla)

Surányi Csilla (Fotó: Dávid Csilla)

A helyszínen több gazdát is megszólítottunk a szerződés átvételét, aláírását követően. Valamennyien bokszpalettákat, tartályládákat fognak vásárolni a kapott összegnek köszönhetően. Kéringer István Óbecséről érkezett Újvidékre a szerződés aláírására, jók az eddigi tapasztalatai a tartományi illetékesekkel, mint mondta, korábban is pályázott már sikeresen. A burgonya és a hagyma tárolása végett volt most szüksége a tartályládákra. Konyhakertészettel foglalkozik a család, de gabonát is termeszt. Szója, búza és kukorica is van a termőföldjeiken. A királyhalmi Teleki Tímea almát és burgonyát termeszt, egy régi családi vállalkozás ez, melyet szülei után maga is folytatni kíván. Most burgonyatárolás miatt mutatkozott szükség a beruházásra. Már tavaly is sikeresen pályázott a tartománynál. A zentai Surányi Csilla is zöldségtermesztésből él: burgonya, hagyma, karfiol, retek, sárgarépa is szerepel a kínálatában. Sokat fognak jelenteni gazdasága számára az új tározók, melyhez a tartomány segítségével jutott. Neki is jók a korábbi pályázati tapasztalatai, megéri részt venni azokon – mondta.

Nyitókép: Összesen 143 termelő kötött szerződést a tartománnyal (Fotó: Dávid Csilla)