2024. április 19., péntek

Megkétszereződött Tóba lakossága

Megtartották az elszármazottak VI. találkozóját

A hétvégén megkétszereződött a lakosok száma a bánáti Tóbán. Ugyanis több mint háromszázan érkeztek haza az elszármazottak VI. találkozójára. A legtöbben Vajdaság településeiről jöttek, elsősorban Szabadkáról, de voltak Németországból, Ausztriából, sőt még Amerikából is. 

Fotó:Kecskés István

Fotó:Kecskés István

A találkozó hálaadó szentmisével vette kezdetét a felújítás alatt álló Szentháromság katolikus templomban. Hiszen a templomhoz minden tóbai szorosan kötődik, oda mindenki betérhet, az is, akinek vendégként már nincs hova mennie. A szentmisét Bővíz László tóbai plébános, Csipak Csaba és Király Tibor atyák mutatták be. Csipak Csaba atya a falu szülötte, most Fehértemplomon végzi hivatását.

– Mindig nagy öröm itt szentmisét bemutatni, együtt imádkozni a hívekkel, a közösséggel, találkozni a régi ismerősökkel. A templom az mindig meg tud lepni. Tehát mindig van olyan apró kis részlet, amire, ha odanézek, rápillantok, akkor sok-sok szép emlék jut eszembe. Így volt ez a mai szentmise alatt is, sok minden eszembe jutott – mondta Csipak Csaba atya.

A múlt század hatvanas éveiben 1400 lelket számlált a település, azóta tízévente kétszázzal csökken az itt élők száma. Sokan költöztek el Szabadkára. Tóba lakosságának a 85 százaléka azonban továbbra is magyar.  

– Sok fiatal és középkorú személy, a jobb élet vagy munkakörülmények reményében, elmegy. Valaki életvitelszerűen külföldre költözött, valaki hazajár, havi vagy esetleg vannak, akik heti rendszerességgel is. Jelen pillanatban az itt élők száma négyszáz alá csökkent – mondta Tóba tanácsának elnöke, Balázs Dezső.

Fotó:Kecskés István

Fotó:Kecskés István

Tóbán 2004 óta, háromévente tartják az elszármazottak találkozóját. Most is érkeztek a világ szinte minden részéből. A vendégek többsége Vajdaságból jött haza szülőfalujába. 

– Ha végignézünk itt ezen a sok vendégen, talán csak egy tizedrészét tudjuk megismerni, de amikor találkozunk, mindjárt mondjuk a nevünket, hogy ne veszítsünk sok időt a bemutatkozással. Visszahúz bennünket a falu szeretete, a közösség, az a kis templom – mesélte a Tóbáról elszármazott Ács Erzsébet. 

A falunak van iskolája, újítják a templomot, jórészt a szép hírnévnek örvendő színjátszóiknak köszönhetően pedig van igény a művelődési otthon felújítására. 

– Ez az, ami meg tud tartani minket, az, hogy összesereglünk, az, hogy egymásra folyamatosan gondolunk. Azok is, akik itt maradnak, egymásról gondoskodnak, azokról is gondoskodnak, akik innen elmentek, és azok is gondoskodnak azokról, akik viszont itt maradtak. Hát ez az az erő, az a sok jóindulat, amiből azt hiszem, hogy mindannyian erőt tudunk meríteni –  nyilatkozta Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. 

Találkoztak a rokonok, ismerősök, szomszédok. A hazalátogatók kimentek a temetőbe. Megtekintették a falu múltját megörökítő kiállítását, művelődési műsort is tartottak, valamint megkoszorúzták a háború áldozatainak az emlékművét. A találkozó a tóbai bállal ért véget.