2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS – MOHOL

Lányok és fiúk a szőnyegen

A moholi Partizan Birkózóklubban több mint harminc fiatal birkózik
Erőnléti gyakorlatok az edzés végén (Csincsik Zsolt felvétele)

Erőnléti gyakorlatok az edzés végén (Csincsik Zsolt felvétele)

Moholon 2012-ben egykori birkózók újraalakították anyaegyesületüket, a Partizan Birkózóklubot, amely a 90-es évek zűrzavarában szűnt meg. Az egyesületben a versenyidőszakban mintegy harmincöt fiatalkorú birkózó edz Branislav Živković és Barát István edző vezetésével. A birkózók között vannak lányok és fiúk, a kilencévestől a tizenhat éves korosztályig. Köztük többen kiváló eredményeket értek el az országos bajnokságon, ahol bajnoki címet vagy dobogós helyezést értek el, valamint szerepeltek a korosztályos kontinensbajnokságon is.

A klub jelenlegi edzőtermét három éve alakították ki önkéntes munkával az egykori Central vendéglő épületében Moholon. Az egyesület vezetősége és edzői egyelőre elégedettek a klub birkózóinak teljesítményével, és biztosítva látják a birkózás jövőjét.

Az edzésen összecsapnak a lányok a fiúkkal (Csincsik Zsolt felvétele)

Az edzésen összecsapnak a lányok a fiúkkal (Csincsik Zsolt felvétele)

Stevan Vukov, a Partizan Birkózóklub jelenlegi elnöke, illetve egykori birkózója és edzője elmondta, hogy Moholon 1939 óta működik kisebb megszakításokkal a birkózóegyesület. Edzőként 1973 és 1992 között irányította a klubot, amely ebben az időszakban érte el a legkiemelkedőbb eredményeit. Kiemelte, hogy a Partizan 1986-ban selejtezőn vett részt, a tét a jugoszláv első osztályba való feljutás volt, amit sajnos nem sikerült elérni.

A birkózóklubban jelenleg jók a munkafeltételek. Korábban a Partizan saját épületében edzettünk, ahol a szőnyegek állandóan ki voltak helyezve, és lehetett dolgozni. Jelenleg kénytelenek vagyunk Moholon az egykori Central vendéglő épületét használni, amelyet a Halász József mezőgazdasági kombinát bérleti díj nélkül a rendelkezésünkre bocsátott. Emellett szükség szerint használjuk a kis tornatermet a helyi Novak Radonić Általános Iskolában is. Az egyesületnek van két teljes birkózószőnyege huzattal, 10×10 méteresek. Az egyiket Ada község önkormányzatának köszönhetjük, főként Bilicki Zoltán polgármesternek, aki sokat tett azért, hogy megkapjuk a szőnyeget. A munkához szükséges egyéb felszerelésünk is megvan, használjuk őket az edzéseken, amelyeken több korosztály vesz részt. A klubban tevékenykedő sportmunkások és edzők mindenféle juttatás nélkül végzik ezt a munkát. Két licenccel rendelkező edzőnk van, Branislav Živković és Barát István. Mindketten nagy odaadással és szeretettel edzik a gyerekeket – közölte Vukov.

Branislav Živković edzőtől megtudtuk, hogy a gyerekek ugyan érdeklődnek a birkózós iránt, de nem nagy számban, hiszen ez egy kemény sport.

Az egyesületünknek harmincöt birkózója van, akiknek életkora 9 éves kortól 16-17 éves korig terjed. Van néhány 6-7 éves gyerek is, ők a kezdők, akikkel játékokat játszunk és könnyebb, egyszerűbb gyakorlatokat végzünk. A gyerekek nagy része moholi, de néhány jöttek Adáról is. A lányok száma is megnőtt a klubban. Az iskolában hallanak egymástól a birkózásról, és kipróbálják. Barát István edzővel közösen eddzük a fiatalabb és az idősebb korosztályt. A fiatalabbaknak hétfőn, szerdán és pénteken 18-tól 19 óráig, az idősebbeknek 19-től 20.30-ig tart az edzés a versenyidényben. A fiatalabbaknál a melegítés után elég sok akrobatikai és gimnasztikai gyakorlat van. A gyerekeknek ugyanis az alapvető akrobatikai és gimnasztikai elemeket el kell sajátítaniuk a megfelelő esés miatt. Közben lassan megtanítjuk nekik a különféle fogásokat, kezdésként a legegyszerűbbeket. Az idősebbek már komolyabb munkát végeznek fogásokkal és harccal. Elégedettek vagyunk a gyerekek hozzáállásával és munkájával, a legkitartóbbak megmaradnak a birkózásnál. Az edzőtársammal viszont elégedetlenek vagyunk a gyerekek létszámával, lehetnének többen is, de el kell ismernem, hogy ez nehéz sport. A fiatalok jönnek és kipróbálják, sokan feladják, de a legkitartóbbak maradnak – magyarázta a birkózóedző, akitől megtudtuk, hogy az újvidéki Eb után a Szerbiai Birkózószövetségtől kaptak ajándékba egy birkózószőnyeget, amelynek nagyon megörültek. Kiemelte, hogy a klubban méltán büszkék a birkózóikra, hiszen az elmúlt években kiváló eredményeket értek el. Kiemelte, hogy a nők között szabadfogásban országos bajnok lett Isidora Živković, a férfiak között országos bajnoki címet szerzett kötöttfogásban Luka Beljanski, valamint két alkalommal Davor Živković. A fiatalabb szeniorok között az országos bajnokságon második lett Vladan Živković. Megjegyezte, hogy több olyan birkózójuk van, aki második vagy harmadik helyezést ért el az országos bajnokságon, köztük Vlada Đakov. A klub versenyzői dobogós helyezéseket értek el nemzetközi versenyen Romániában és Szlovákiában. Továbbá a múlt évben Davor Živković részt vett a Balkán-bajnokságon Szarajevóban, illetve két éve az Európa-bajnokságon, emellett Beljanski szerepelt még Belgrádban az Eb-n.

A moholi egyesület birkózói Agócs Zsolttal és Branislav Živkovićtyal (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi egyesület birkózói Agócs Zsolttal és Branislav Živkovićtyal (Csincsik Zsolt felvétele)

A Partizan Birkózóklub versenyzői részt vesznek még a hivatalos versenyeken több korosztályban, a legfiatalabbaktól a kadétokig. Versenyeznek a szerbiai kupa versenysorozatban, Vajdaság bajnokságán, végezetül a legjelentősebb megmérettetésen, az országos bajnokságon. Živković elmondta, hogy szeptembertől a klubok szerveznek nemzetközi versenyeket. Ezek közül Zentán, Magyarkanizsán és Zomborban lépnek szőnyegre a birkózóik, továbbá a saját rendezésű nemzetközi versenyen, a Moholi Kupán, amelyet az idén hatodik alkalommal szerveznek meg az őszön, mintegy 130 versenyző részvételével. A tervek szerint a vajdasági és szerbiai versenyzők mellett romániai, szlovákiai, boszniai és ukrán birkózók is érkeznek majd Moholra.

Agócs Zsolt, a moholi egyesület alelnöke – aki egyben ellátja a titkári feladatokat is – elmondta, nagyon elégedett az edzők munkájával és a birkózók által elért eredményekkel, és azt reméli, hogy ezek a jövőben még jobbak lesznek. Kiemelte, elég sok tehetséges gyerek edz az egyesületben, ezért bizakodóan tekint a jövőbe.

Bár az anyagiakban nem bővelkedünk, de amire szükségünk van, azt elő tudjuk teremteni. A hazai és külföldi klubokkal nagyon jó az együttműködésünk, különösen a külföldiekkel. Kiemelném a marcellházi Farkasokat Szlovákiából, akik nagyon vendégszeretőek, és már harmadik éve veszünk részt egymás versenyein. Jól együttműködünk két temesvári egyesülettel, a Heracléval és Sportclubbal is. Gyakran ellátogatunk hozzájuk, és ők ezt viszonozzák. Az együttműködésünk baráti és szakmai is – magyarázta Agócs. – Az egyesületben a munkafeltételek kielégítők, de lehetnének jobbak is. Most itt vagyunk az egykori Central vendéglőben, amibe nagyon sok önkéntes munkát fektettünk, hogy helyrehozzuk, és jó legyen a moholi birkózóknak. Már harmadik éve edzünk itt, korábban a moholi általános iskolában voltunk. Itt megfelelőbb, mert állandóan lent vannak a szőnyegek, és nem kell fölszedni és lerakni, ami sok időt jelent. Az iskolában a fél edzésidőt elvette a szőnyegek lerakása és felszedése, ezért kevesebb időt jutott a gyerekek foglalkoztatására. A klub rendelkezik sportfelszereléssel, de a színvonalasabb munkához biztosítani kellene jobb minőségű próbababákat, több súlyzót és edzőcipőt, amelyekben versenyezhetnek a gyerekek. A birkózóink maguk szerzik be a dresszt és a cipőt, ami nem egy-két dinárba kerül. Viszont tagsági díjat nem kérünk a fiataloktól, hogy minél több gyerekeket becsalogassunk a klubba, ez a fő célkitűzésünk. Ennek érdekében sikeres bemutatókkal népszerűsítettük a birkózást és a moholi egyesületet a gyerekek körében Adán, Moholon, Padén, Péterrévén és Óbecsén – fejezte be az alelnök.