2024. április 25., csütörtök

Műfajmixek

A Sziget Fesztivál nem csak a Nagyszínpadból áll

Ed Sheeran, Florence and the Machine, Martin Garrix, a Twenty One Pilots, a Franz Ferdinand, a Foo Fighters, Post Malone, a Years and Years – a múlt héten bejelentettük a Sziget Fesztivál idei nagyszínpados nagyágyúit. Ők fognak szórakoztatni minket minden délutántól este tizenegyig (a Sziget szabadtéri színpadjai a városi csendrendelet értelmében csak eddig működhetnek), ám a Sziget nem torpan meg a fősodor kínálatánál. Számos helyszín szolgáltat koncertélményt azoknak, akik nem kíváncsiak a Nagyszínpadra, vagy akik egyszerűen csak megtorpannak valahol félúton, belefeledkezve egy új zenei tapasztalatba.

Kétségtelenül a Sziget egyik legjobb helyszíne az A38 hajó kihelyezett örömsátra. Úgy szokás szólni: aki a legújabbat, az alternatívát, az MTV-nagyközönség előtt csak ritkán megjelenő minőséget akarja arccsapásként megkapni, az tegye be a lábát ebbe a Nagyszínpad mögött húzódó hatalmas cirkuszi létesítménybe, amely a zenei sokszínűséget képviseli augusztus 7-étől 13-áig. Már az első este is színtiszta műfaji katyvasz, amelynek elemeit csak a tiszta minőség köti össze. Az Of Mice and Men nu-metál banda után a Razorlight játszik bús indie-rockot, majd a The Blaze nevű párizsi formáció tölti be a táncteret elektróval. Másnap, 8-án Yungblud kápráztat el bennünket alternatív rockot és rapet mixelő világával, majd itt lesz a Chvrches indie-s popos koncertje, aztán Elderbrook táncoltat meg. Harmadik nap a Yeasayer érkezik, de aznap lép fel a norvég álomszerűség királynője, az Anna and the North is és a különleges ausztráliai folk forradalmát hirdető Xavier Rudd. A negyedik nap eszeveszett vibrálást ígér: a felpörgetésért Richie Hawtin lesz a felelős, de ezen a napon lép fel a Sziget egyik legvárósabb előadója is: James Blake lassú, fejbemászós dallamaira dülöngélhet a nagyérdemű. A szombat elsődleges sztárja a londoni Jungle, amely nevét meghazudtolva az újsoul műfaját képviseli, valamint itt lesz a chillwavelő ausztrál Parcels is. Az utolsó két napon itt riffel a New York-i Coheed and Cambria, tömi az ütemet a brit Maribou State, oszt pszichedeliát a Black Mountain és a Khrouangbin.

Az utóbbi években a Petőfi és a Volt Fesztivál színpada volt a magyar zene nagykövete a Szigeten. Ez idén megváltozik: a színpad koncepcióváltáson ment keresztül és bár a fő előadók továbbra is olyan hazai előadók, mint a Cloud9+, az Ivan & the Parazol, az Anima Sound System, a Redred, a Paddy and the Rats, a Romano Drom és az elmaradhatatlan záróbuli Müller Péter Sziámival és az and Friends csapatával, a főműsoridőben külföldi előadók is megjelennek, mint az izraeli Gili Yalo és a The Angelcy, a holland Dewolff, a belga Blackwave és a brit Shake Shake Go.

Ugyancsak nagy változás, hogy több mint egy évtizednyi működés után átalakul a Világzenei nagyszínpad – ezentúl Global Village néven található meg, és koncepcióját illetően is másképp fest majd. A középen tábortüzet ringató bulihely azonban a szokásos kínálatot nyújtja: a nigériai, orosz, finn, cigány, észt, kolumbiai, izraeli, benini, török, francia–arab és olasz ritmusok ráznak fel minket. Vajdaságot Lajkó Félix képviseli, Szerbia Branko Bako Jovanović bandáját küldi követnek, de a magyarok is színpadra lépnek a Zoor, a Cimbalom Brothersa Parno Graszt, a Bohemian Betyars és a Besh O Drom bandákkal.

A Sziget megszámlálhatatlanul sok más helyszínen szolgáltat élő műsort. A Bacardí Aréna a legmenőbb DJ-kkel várja az elektronikára táncolókat, a Samsung raklapkolosszeuma egész napos táncot és koktélokat ígér. Az Európa Színpad eddigi jó szokásához híven a hazájukban már feltörekvő, de a nemzetközi színtéren még ismeretlen zenekarokat rántja be a piacra. A Music Box kisebb bandákat és szólófellépőket gyűr fadobozba. A Magyar Zene Háza másfelé tolja a műfajokat: jazz és klasszikus zene szólal meg e színpadon, amely könnyedén keveredik más előadó-művészeti formákkal, mint például a filmmel. A Sláger FM színpadán a kilencvenes évek magyar retróján a hangsúly (olyan zenekarokat rángatva elő a kriptából, mint a ShyGuys vagy az UFO), a tribute-zenekarok pedig a YouTube új színpadához kerülnek át.