2024. április 19., péntek

A pillanat szülte ihletettség

Improvizatív Zenei Műhely volt Zentán – Demonstrációs kiskoncertek és zárókoncert az összes résztvevővel

A zenei önkifejezésnek számos módja létezik, ahol a zenész, az alkotó megmutathatja magát. Mind stílust, mind hangfelszerelést tekintve széles a paletta, hiszen létezik klasszikus, harsányabb rockzene, jazz, disco, Rock’n’Roll, Punk’n’Roll, népzene, folkrock, folkmetál, elektronikus zene, opera, operett, de még sorolhatnánk, hiszen a zenei felhozatal listája nagyon széles.

Jelen esetben egy igen érdekes, hétköznapitól mindenképpen elütő irányvonalat teszünk górcső alá, hiszen nem beszélhetünk se népzenéről, se klasszikus, vagy akár populárisabb stílusról, hanem ún. improvizatív zenéről, melynek a lényege a spontaneitás, a pillanat szülte ihletettség, amit csak az adott közegben tud megélni az ember, ahol jelenleg van.

– Rögtönzött, nem előre kitalált, vagy előre megírt zenéről beszélünk. Nincsen semmilyen stilisztikai irányzat, hanem teljesen szabad improvizációról van szó, a kortárs improvizatív zene valóban spontán. Idén ötödik alkalommal szerveztük meg ezt a műhelymunkát, amit a kezdetektől úgy alakítottunk ki, hogy ne csak szigorúan a munkára fókuszáljunk, hanem a régió zenészeinek a barátkozására is, ahol jobban megismerhetik egymást. Ilyenkor természetesen fontos a szakmai tapasztalatcsere, ami szintén lényegi részét képezi a hétnek – mondta Mezei Szilárd, a négynapos műhelymunka vezetője, aki hozzátette, hogy ezek a műhelymunkák meghívásos alapon működnek, ami mellett ajánlás útján is lehet csatlakozni.

A műhely ideje alatt is folyamatosan figyelemmel lehetett kísérni a zenészeket, hiszen az Alkotóházban dolgozók minden este demonstrációs kiskoncertet adtak, melynek záróestje volt vasárnap a Zentai Magyar Kamaraszínházban, ahol az összes résztvevő, pontosan 16 fő színpadra lépett. Hangszerelés tekintetében igen változatos volt, hiszen gitár, zongora, szaxofon, cselló, hegedű, fuvola, brácsa és nagybőgő is megszólalt a színpadon. Szakmai vezetői a hétnek Mezei Szilárd és Márkos Albert volt, hangmérnökük Lazar Živanac, a résztvevő művészek pedig Maja Radovanlija, Burány Béla, Farkas Béla, Csányi Zoltán, Svetlana Novaković, Mirjana Raić, Gáspár Csaba, Vitályos Lehel, Keszég Ákos, ifj. Márkos Albert, Bartokos Botond, Nagy Emma, Virág Anna Virág és Szászi Petra volt.

A program a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósult meg.