2024. március 29., péntek

Több mint kétszáz rénszarvas hullott el a Spitzbergákon

Több mint kétszáz elhullott rénszarvast találtak ezen a nyáron a Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoporton, kutatók szerint haláluk a klímaváltozás számlájára írható.

A rénszarvasok valószínűleg éhen haltak, mivel nem találtak legelni való élelmet - vélik a Norvég Sarki Intézet (NPI) kutatói, akik a vadon élő rénszarvas-populációt kísérik figyelemmel.
"Soha ennyi elhullott állatot nem láttak a kutatók. A Spitzbergák azon területek egyike, amely megérzi a klímaváltozást, és annak hatásait az ott élő állatokra" - hangzott el az NRK norvég közszolgálati rádióban.
A norvég meteorológiai intézet szerint Longyearbyen, a világ legészakibb települése, a Spitzbergák fővárosa valószínűleg gyorsabban melegszik, mint bármely más város a Földön. Az északi-sarkvidéki felgyorsult melegedés miatt emelkedik a hőmérséklet, csökken a jég- és a hótakaró kiterjedése, ami azt jelenti, hogy kevesebb napfény verődik vissza és több napenergia nyelődik el.
A kutatók, akik már 40 éve figyelik a rénszarvas-populációt, tíz héten át vizsgálódtak a térségben. A terület időjárása szokatlanul esős volt, emiatt a föld nagyon eljegesedett, áthatolhatatlanná vált. Ezért a rénszarvasok nem tudták feltörni a jeget, hogy az alatta lévő legelőből táplálkozhassanak - vélik az NPI kutatói.
Tavaly ráadásul viszonylag sok borjú született, ami fokozta a problémát. A legfiatalabb és a leggyengébb állatok hullanak el a zord körülmények között.
Az 1990-es évek közepe óta a rénszarvas-populációk világszerte 56 százalékkal csökkentek az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet által az Északi-sarkvidék állapotáról 2018-ban közzétett jelentés szerint.