2022. május 28., szombat

Szomorú hétvége az utakon

Drágultak az autóút-használati díjak

Kilenc személy életét vesztette, százan sérültek meg a szerbiai utakon a hétvégén közlekedési balesetekben – ismertette ma a Belügyminisztérium közlekedésrendészete. Arra szólították fel a gépkocsivezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, figyeljenek a jelzőtáblákra, ezáltal megóvva saját életüket, és másokét is. Az első elemzések szerint a hétvégi balesetek közül a legtöbb a sebességhatár túllépése következtében történt meg, sok esetben szabálytalanul próbáltak előzni a sofőrök, továbbá azt is megfigyelték, hogy az áldozatok jelentős része nem használta a biztonsági övet.

Hétfőn közepes intenzitású volt a forgalom, és rövidültek a sorok a határátkelőkön és a megfizettető állomásokon is(Ótos András felvétele)
Hétfőn közepes intenzitású volt a forgalom, és rövidültek a sorok a határátkelőkön és a megfizettető állomásokon is(Ótos András felvétele)

Nem csak itthon történnek súlyos balesetek, Montenegróban lerepült az útról a Verbász felé tartó egyik autóbusz vasárnap késő este, 41 személy sérült meg, húszan szerbiai állampolgárok, közülük néhányan súlyosan megsérültek. A Glušica prevoz járata Nikšićből indult el, Pljevljánál történt a baleset.

Aleksandar Radenković, a közlekedési rendőrség vezetője közölte, hogy az előttünk álló időszakban a rendőrök fokozzák az ellenőrzéseket az utakon, s arra kért mindenkit, hogy tartsa be a sebességkorlátozásokat, kapcsolja be a biztonsági övet, akár elöl, akár hátul ül a gépkocsiban, s kizárólag akkor induljon útnak, ha kipihente magát. Út közben minden két órában pihenőt kell tartani.

Mint korábban bejelentették a mai naptól új díjszabás van érvényben a hazai autóutakon, tizenkét százalékkal növekedtek a díjak. A lista szerint Szabadka és Belgrád között 630, Újvidék és Belgrád között 240, Belgrád és Niš között 900, Belgrád és Preševo között 1500, Belgrád és Šid között 410, Ljig és Preljina között 160 dinárt kell fizetni. Aki Szabadkáról utazik a görög tengerpart felé, annak az autóút használatáért 2100 dinárt kell fizetnie, mielőtt elhagyja az országot.

Mint ismeretes, a szerb kormány június elején fogadta el és sürgős eljárásban a parlament elé terjesztette az autóút-illeték növelésére vonatkozó javaslatot, vagyis a közvagyon használati díjáról szóló törvény módosítását. A kormány akkor határozott úgy, hogy 12 százalékkal növeli a hazai autóutak használati díját. Az új árjegyzék szerint az I. kategóriába tartozó járművek (gépkocsik és 3,5 tonna alatti tehergépkocsik) kilométerenként 4,0728 dinárt, a motorkerékpárok vezetői pedig 2,0364 dinárt fizetnek. A II. kategóriás pótkocsis 3,5 tonna alatti tehergépkocsik vezetői 6,1091 dinárt, az ennél nehezebb kamionok sofőrjei 12,2183, illetve 24,4366 dinárt fizetnek, attól függően, hogy a III. vagy a IV. kategóriába tartoznak.

Ótos András felvétele
Ótos András felvétele

NÁLUNK A LEGOLCSÓBB

A javaslattal azért állt elő a kormány, mert úgy véli, hogy a jelenlegi díjszabás nem felel meg a fenntartás reális költségeinek. Legutóbb 2017. január 7-én növelték az illetékeket 10 százalékkal, azt megelőzően pedig 2009-ben. Igaz, 2018 szeptemberében árkiigazítást hajtottak végre, akkor azonban az euró aktuális középárfolyamát figyelembe véve határozták meg az újabb árakat, nem szokványos drágításról volt szó. Erre azért volt szükség, mert addig a 2014. évi középárfolyam szerint számolták a díjakat.

A kormány indoklásában az állt, hogy az autóutak fenntartásának a költségei, a szükséges energiaforrások jelentős mértékben drágultak 2017 óta, s jelenleg Szerbiában a legolcsóbb az autóút kilométerenkénti használati díja egész Európában, figyelembe véve azokat az országokat, amelyek ugyanilyen megfizettetési rendszert alkalmaznak. Az útdíj növelése hatékonyabbá, minőségibbé teszi majd a karbantartást – állítja a kabinet. A témában jártas szakemberek kiszámították, hogy a drágulásnak köszönhetően az állam 2019-ben 1,9 milliárd dinárral többet zsebel be a korábban tervezett összegnél – 27,6 milliárd dinárt tesz majd ki az autóút használati díjának éves bevétele.

KISEBB TUMULTUS A HATÁRON

Az ország utain ma közepes intenzitású volt a forgalom, csupán a határátkelőkön alakultak ki sorok, a hivatalos információk szerint Horgosnál, Kelebiánál is fél órát kellett délután várakozni a ki- és belépésre. A kisebb határátkelőkön ennél gyorsabb volt a továbbhaladás.

A Szerbiai Motorosszövetség felhívta a gépkocsivezetők figyelmét a záporok és zivatarok miatt előforduló nedvesebb útszakaszok biztonsági kockázataira.