2024. április 19., péntek

Folytatják a szúnyogirtást Zomborban

Ha nyár, akkor az újságíró számára uborkaszezon, ilyenkor az asztalfiókból kell előrángatni a témákat. Ez a közhely mára érvényét veszítette. Attól, hogy csendes a helyi politikai színtér, nyáron remek dolgok történnek, rendezvények, táborok sora, idegenforgalmi történések, sportesemények sokasága kelt figyelmet. Mellettük, az idén a szúnyogok is kimeríthetetlen témát biztosítanak. Inváziójuk megkeseríti a pihenni vágyók életét, félelmet kelt, mert több helyen találtak a nyugat-nílusi láz kórokozójával fertőzött vérszívót, és az önkormányzatok is felvették a harcot a szúnyograjok ellen. Zomborban idejekorán nekiláttak a lárvairtásnak, majd a kifejlett egyedeket minden hónapban, szinte folyamatosan igyekeznek elpusztítani, amire korábban nem volt példa.

A zombori Oris és az újvidéki Ciklonizacija vállalatok legutóbb július 15-étől indítottak kampányt ezek ellen a rovarok ellen, de augusztus elsejétől augusztus 18-áig folytatják a kifejlett szúnyogok irtását a városban és a környező falvakban. A legtöbb helyen az úgynevezett hidegköd eljárással permetezik a rovarokat a földről, a Duna mentén, valamint Monostorszeg meg Bezdán peremterületein pedig repülőgépről. Mindkét eljárás során a méhekre ártalmas vegyszert használnak, tehát a kaptárokat biztonságba kell helyezni. A szúnyogirtást csak azokon a napokon végzik, amikor az időjárás megengedi, mégpedig 18 és 23 óra között.

Az Oris vállalat Facebook-oldalán és honlapján megtalálható térképeken lehet tájékozódni, hogy éppen hol időszerű a szúnyogirtás, valamint a 025/515-50-55-ös telefonszámon is lehet érdeklődni.