2024. április 24., szerda

Épül a kishajó-kikötő Óbecsén

A kishajó-kikötő első elemei szerdán érkeztek meg Óbecsére (Fotó: Fehér Rózsa)

A kishajó-kikötő első elemei szerdán érkeztek meg Óbecsére (Fotó: Fehér Rózsa)

Egy határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően kishajó-kikötő épül az óbecsei Tisza-parton, az üdülőtelep és a betonlépcsők közötti részen szerdán kezdődött meg az úszóműves kishajó-kikötő építése. Az úszóművön helyet kap majd mosdó, tusoló és egy melegítőkonyha is a kikötőiroda mellett. A 228 négyzetméter felületű kikötő befogadóképessége kis hajók esetén 20, horgászladikok esetén pedig 50 darab lesz.

Az Algyővel és Csongráddal közös projekt résztvevői abban bíznak, hogy a turisták az Alsó-Tiszát is végre felfedezik maguknak. A három Tisza-parti település azért fogott össze, hogy közösen kínáljanak kikapcsolódási lehetőségeket az Alsó-Tisza vidékére érkező turistáknak, és a vízi turizmust is szeretnék feléleszteni a Tiszán, ezért a megépült kikötők mellett közös honlappal és közösségi médiafelülettel, több kidolgozott túraútvonallal, mobiltelefonos alkalmazással és turisztikai kiadványokkal is próbálnak majd több turistát magukhoz csábítani.

Az idegenforgalmi fejlesztést szolgáló IPA-projekt teljes költsége 500 ezer euró, ebből mindhárom partner megközelítőleg egyformán részesült. Kinka Erzsébet, az óbecsei képviselő-testület elnökhelyettese és a projekt óbecsei részének a menedzsere elmondta: a beruházás célja az volt, hogy az erre hajózó turisták komfortosabban érezhessék magukat, a vízi turizmusnak megfelelő  infrastrukturális hátteret tudjanak biztosítani és a határokon átívelő kapcsolatok is erősödjenek.

A projekt befejezésének határideje július 31.