2024. március 29., péntek

Az iráni elnök üdvözlő levelet küldött a brit kormányfőnek

Miközben London és Teherán viszonya egyre inkább elmérgesedik, Haszan Róháni iráni elnök üdvözlő levelet küldött Boris Johnsonnak, Nagy-Britannia újdonsült kormányfőjének reményének adva hangot, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatai szorosabbak lesznek az ő kormányzása alatt.

A levelet ma hozták nyilvánosságra Róháni honlapján. Az iráni elnök - miután gratulált Johnsonnak megválasztásához - azt írta: reméli, hogy Johnson 2017-es - eddig egyetlen - teheráni látogatása még külügyminiszterként, és "mostani miniszterelnöki tisztsége a két- és a többoldalú kapcsolatok további elmélyüléséhez vezetnek."

Boris Johnson szerdától Nagy-Britannia kormányfője, Teherán és London viszonya pedig már július elejétől olyannyira megromlott, hogy vasárnap már a második brit hadihajó érkezett a Perzsa(Arab)-öbölbe. Odavezénylésük oka, hogy Irán a múlt héten lefoglalta a Stena Impero brit tartályhajót válaszul arra, hogy július elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.