2024. március 19., kedd

Baleset a nyaraláson

Külföldön is történhetnek nem várt események, felléphetnek egészségügyi gondok – Húsz országban érvényes a biztosításunk

A nyári hónapok a szabadnapok kihasználásának és az utazásoknak a hónapjai is egyben, aki csak teheti, felkeresi valamelyik tengerpartot, esetleg más hazai vagy külföldi úti cél mellett dönt, hogy egy kis időre megszökjön a hétköznapoktól. Akik külföldre utaznak, azoknak ajánlott elgondolkodni azon is, ami bizonyára korántsem olyan kellemes téma, mint magának az útnak a tervezése, majd az élmények átélése: mi történik, ha véletlenül egészségügyi gondok merülnek fel másik országban, kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan esetek bármikor beléphetnek életünkbe. A legfontosabb, hogy felkészüljünk az ilyen eshetőségre is, s tisztában legyünk azzal, milyen lehetőségeink vannak és mit tehetünk, ha megtörténik a baj. Ne hagyjuk magunkat és szeretteinket opciók nélkül!

Külföldön az orvosi ellátás akár euró ezrekbe is kerülhet (Fotó: Dávid Csilla)

Külföldön az orvosi ellátás akár euró ezrekbe is kerülhet (Fotó: Dávid Csilla)

Kétségkívül nem a legnépszerűbb és legegyszerűbb megoldás, de a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak húsz európai országgal van aláírt szerződése a külföldi kezelési költségek megtérítéséről: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Nagy-Britannia, Olaszország, Magyarország, Észak-Macedónia, Luxemburg, Montenegró, Horvátország, Csehország, Törökország, Szlovénia, Hollandia, Szlovákia, Németország, Franciaország, Románia, Lengyelország esetében érvényesek ezek az államközi egészségbiztosítási szerződések.

Olyan esetben vehetők igénybe a kórházi szolgáltatások ezekkel a megállapodásokkal összhangban, amikor életveszély elhárítása érdekében tett sürgős intézkedésekre mutatkozik szükség az idegen államban. Ez sem a legjobb helyzetet teremti a kezelésre szoruló egyén számára, de az sem, hogy a jog érvényesítése érdekében előbb bizony dokumentumokat is be kell szerezni az egészségbiztosítási alap tolóablakainál. Egy kétnyelvű bizonylatra van szükség, melyet az Alap állít ki, de csak azt követően, hogy egy illetékes orvosbizottság igazolta, hogy annak az egyénnek, aki kéri a lap kitöltését, nem volt az elmúlt tizenkét hónapban semmilyen akkut vagy krónikus megbetegedése. Ha ennél a pontnál már eléggé komplikáltnak tűnik az ügyintézés, akkor valószínűleg e sorok olvasója is inkább az alig valamivel költségesebb, de sokkal gyorsabb és kevesebb kikötést tartalmazó utazási nemzetközi egészségbiztosítást fogja megkötni valamelyik biztosítótársaságnál, a procedúra általában néhány perc alatt befejeződik, több már az interneten is igényelhető és azonnal nyomtatható biztosítást kínál.

FIGYELJÜNK A BIZTOSÍTOTT ÖSSZEGRE!

Meglehetősen költségesek a külföldi állampolgárok számára az egészségügyi beavatkozások, ellenőrzések minden országban, még ha egy fejfájásról is van szó, annak az ellenőrzése sem kevés pénzbe kerül, mondta el érdeklődésünkre Gordana Stojanovski, a GRAWE biztosító újvidéki irodájának vezetője.

– Nem látom az okát, miért ne oldaná meg valaki ezt a problémát, kerülné el a költséges külföldi kezeléseket, ha ezer dinár körüli összeggel már valóban át lehet ezeket a nehézségeket hidalni. Jelentős kiadásoktól menthetjük meg magunkat, amikor külföldön tartózkodunk. A biztosítónk kínálatában olyan csomagok vannak, amelyek az egész világra vonatkoznak, nálunk tehát azt sem kell az ügyfélnek megjelölnie, hova utazik, útközben is változtathat a tervein még, nincsenek ilyen jellegű korlátozások. Ebben különbözünk a többiektől jelenleg – mutatott rá Stojanovski, majd hozzátette, hogy az árak nagyjából megegyeznek a különböző társaságoknál, de az ügyfélnek nem árt odafigyelnie arra, mekkora a biztosított összeg értéke, a GRAWE esetében történetesen ez akár 120 ezer euró is lehet.

A legtöbb biztosító egyébként 30 ezer euróig fedezi a költségeket. Beszélgetőpartnerünk szerint reálisan ez elegendő az európai úti célok felkereséséhez, amikor azonban még távolabbra igyekszünk, már nagyobb összegre lehet szükség. Az Amerikai Egyesült Államokban példátlanul magasak az egészségügyi szolgáltatások díjai, így semmiképp sem ajánlott alacsony értéket meghatározó biztosítást kötni, ezt végül is a vízum elbírálásánál is figyelembe veszi a nagykövetség, de ettől eltekintve, saját érdekükben kell a biztosított összegről gondot viselnünk.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

MIT KELL TENNÜNK, HA ORVOSRA LENNE SZÜKSÉG?

Az emberek többsége talán nem is tudja, milyen egészségügyi problémával fordulhatnak orvoshoz külföldön, ha rendelkezik nemzetközi utazási egészségbiztosítással, mire jogosítja az fel. Stojanovskitól megtudtuk, hogy bármilyen rendellenességgel felkereshetik az utasok a szakembert.

– Ha egy egyszerű fejfájásról van szó, de az ügyfél arra gyanakszik, hogy annak például a magas vérnyomás az oka vagy más probléma állhat a hátterében, nyugodtan elmehet ellenőrzésre. Napszúrása is lehet valakinek: nincs tehát olyan rendellenesség, amelyik nem jogosítaná fel arra, hogy orvosi segítséget igényeljen, ha úgy érzi, rászorult arra. Fel kell hívnia az ügyfélszolgálatunkat, ott azonnal utasítást kap, melyik a legközelebbi egészségügyi intézmény, melyet felkereshet, s orvosi ellátásban részesülhet a panaszokkal rendelkező utas – magyarázta a részleteket az irodavezető.

Ha eszméletlen állapotban kerülünk kórházba külföldön, s nem tudtuk előre értesíteni az illetékeseket az ellátás szükségességéről, utólag, számlák felmutatásával is meg tudjuk téríteni a költségeket itthon.

MIT ELLENŐRIZZÜNK INDULÁS ELŐTT?

Az üdülési szezon már javában tart, a nyaralások között itthon továbbra is a görögországi helyek a legnépszerűbbek – ezzel az állammal éppen nincs aláírt egészségbiztosítási szerződése az országnak, így mindenképp külön biztosítást kell kötnünk. Sandra Popovićtól, az újvidéki Kompas Tourism&Travel utazási iroda munkatársától tudtuk meg, hogy az előző években tapasztalt trendek folytatódtak az idén is, Thászosz szigete népszerű, a Halkidiki-félsziget Kasszandra ágát sokan látogatják, de egyre többen választják Görögország nyugati partjait is, ahol kissé hosszabbak a nappalok, szép homokos partok várják az érdeklődőket. A családokat Nei Pori érdekli, a széles homokos part és a lassan mélyülő tengerbe vezető homok, a határátkelő közelsége miatt. Paralia Katerini, a görög Las Vegas, továbbra is populáris úti cél a szerbiai utasok körében. A távolabbi helyek közül Egyiptom, Törökország, Olaszország, illetve az Egyesült Arab Emírségek is keresettek az idén.

– Mielőtt bárki útra kelne, két dolgot mindenképp le kell ellenőriznie: meddig érvényes az útlevele, s hogy megkötötte-e az egészségbiztosítást. Görögországba be lehet lépni három hónapig érvényes útlevéllel, de általában véve ajánlott, hogy ez a dokumentum még legalább fél évig érvényes legyen. Kellemetlen, ha valakit azért szállítanak le a buszról vagy akadályoznak meg a felszállásban a repülőtéren, mert nem érvényes megfelelő ideig az útlevele – mondta el az iroda nyaralási felelőse.

KÉT NAPON BELÜL INTÉZKEDNI KELL

Egyes határátkelőkön kérhetik is az egészségbiztosítás felmutatását, de magának az utasnak az érdeke, hogy azt beszerezze indulás előtt.

– A közelmúltban volt egy esetünk, amikor egy gyereknek vakbélgyulladása volt a nyaralás alatt. A műtét 15 ezer euróba került. Szerencsére volt nemzetközi biztosítása a családnak. A külföldi állampolgárok kezelése meglehetősen költséges mindenütt, erre gondolnunk kell indulás előtt. Ha baj van, az ügynökség helyi képviselőjét fel kell hívni telefonon, aki mindenben az utasok segítségére lesz – hallottuk a Kompas képviselőjétől.

Minden orvosi beavatkozás más, az a lényeg, hogy az egészségügyi gondok fellépésétől számítva 48 órán belül jelezzük a biztosítónak, hogy igényeljük a szolgáltatást külföldön. Ebben lehet nagy segítségére a látogatóknak az utazási iroda jelen lévő képviselője.