2024. április 25., csütörtök

Nyári gyakorlat a Vojcsena-farmon

A váci diákok az Erasmus+ program keretében érkeztek Szerbiába

A Közép-magyarországi Agrárszakképző Központ váci tagintézménye, a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakközépiskola 10. és 11. osztályos diákjai két héten át a njegoševói Vojcsena családi gazdaságban végezték nyári gyakorlatukat. Szaktanáruk, Furcsa Gábor kísérte le őket.

– Évek óta utazunk a Határtalanul program keretében, és tavaly volt az első év, amikor Délvidéket céloztuk meg, és a topolyai Mezőgazdasági Iskola programja keretében ide, a Vojcsena-farmra is ellátogattunk. Az Erazmus+ program keretében Spanyolországban, Portugáliában, Dániában jártak már diákjaink és tanáraink tanulmányúton és gyakorlaton. Szerbia az idén csatlakozott ehhez a programhoz, és mi vagyunk az elsők, akik Magyarországról pályáztunk és megnyertük – mesélte a csoportvezető tanár, és azt is hangsúlyozta, hogy az iskola nemzetközi koordinátora, Tóth Judit Emma nevét is fontos megemlíteni, aki a pályázatírás formai dolgait lebonyolítja.

– A diákok jelentkeztek, pályáztak, olyanokat válogattunk, akiknek különben is van nyári gyakorlatuk, ami 4 hét általában, a program keretében két hetet tölthettünk itt, a többit az iskola tangazdaságában. Idegennyelv-tudás nem volt szükséges, és ez nagyon jól jött. A négy gyerekből hárman még nem voltak Szerbiában. A helyi ételeket megkóstoltuk, a vasárnapi topolyai vásáron kint voltunk, az is nagy élmény volt, a szálláshelyünk, a topolyai Capriolo étterem is nagyon tetszett.

Vojcsena Kornél elmondta, hogy a Mezőgazdasági Iskolával való együttműködés keretében tavaly kezdtek diákcsoportokat fogadni. – Nyitottak voltunk arra, hogy a 200 fejőstehénnel rendelkező farmon megtapasztalják a fontos teendőket. Meg kell adni az esélyt, hogy elsajátítsák a munkát. A fiúk részt vettek a fejésben, a takarmány-előkészítésben, az állatgondozás területén és a takarításban is.

– A több hetes összefüggő gyakorlat alkalmat ad a farm megismerésére – mondta Mihók Attila – a fejésben segítettünk és a fejőházat kitakarítottuk, traktorral bálákat hordtunk be, permeteztünk, trágyát szórtunk, báláztunk.

– Reggel 6 órakor már a farmon kellett lenni, ez nem volt egyszerű, de mindig időben megérkeztünk. Ami tetszett, hogy engedik vezetni a traktorokat, olyan eszközöket ismerhettünk meg, amelyeket otthon nehezebben. Az emberek kedvesek – mondta Kovácsik Krisztián.

– Nekem nagyon tetszett a farm működése, hogy jól össze tudnak dolgozni, olyan nem volt, ami ne tetszett volna. A tudásunkat mélyítettük, hiszen egy modern farmon sok mindenre van lehetőség – fogalmazott Simon Bence.

– Megtanultuk a fejés folyamatát, 9-kor ennek vége volt, utána kaptunk még egy kis munkát, 1-kor fejeztünk, délután pedig az utazás, a kulturális programok vártak ránk – foglalta össze Rolencz Dániel.

A váci iskola diákjai és tanáruk Szabadkára, Újvidékre és Belgrádba is eljutottak, a Topolyai-tavon fürödtek, és Kishegyesen a Tanyaszínház előadását is megnézték.