2024. április 24., szerda

Kishegyes községben is EISZ

Több mint 5000 magyar nyelvű e-könyv vált elérhetővé a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtárban

A tavalyi év során az anyaországi Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, hogy anyagi keretet biztosít az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) számára, hogy a határon túli intézményeknek ingyenes hozzáférést biztosítson nagy mennyiségű online szakirodalomhoz és közművelődési forrásokhoz. A támogatásnak köszönhetően az első körben húsz határon túli intézmény kapott hozzáférést a több mint 5000 e-könyvet tartalmazó adatbázisokhoz.

Az EISZ programjához az idei év júniusában csatlakozott a Kishegyesi Könyvtár és a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár is. Ez azt jelenti, hogy a könyvtári tagok a könyvtár internetes hálózatán keresztül szabadon hozzáférnek az EISZ által biztosított adatbázisokhoz. Mindössze egy okostelefont, laptopot vagy táblagépet kell magukkal vinni, amivel rácsatlakoznak a könyvtár hálózatára, és elérhető lesz számukra az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ), az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), az Akadémiai Kiadó Szótárai, a Kronosz Kiadó, L’Harmattan Digitális Adatbázisa, az Osiris Kiadó, a Szaktudás Kiadó, a Tinta Könyvkiadó – SzóTudásTár-a és a Typotex – Interkönyv adatbázisa.

Az elektronikus adatbázisok kínálatban elsősorban tudományos és szakkönyvek találhatók, de szépirodalmi kiadványok is hozzáférhetők. A program főként diákok, egyetemisták és kutatók számára érdekes, mert szakdolgozatok, tudományos munkák megírásához nyújt segítséget. A program külön előnye, hogy az anyag le is tölthető. Egyszerre ötven oldalt lehet letölteni, de többszöri alkalommal akár teljes kiadványok is letölthetőek, s így az anyag a későbbiekben is a felhasználó rendelkezésére áll. Bizonyos adatbázisok akár otthonról is elérhetők, de ehhez külön kell egyeztetni a könyvtárosokkal.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program által biztosított program óriási támogatás a kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtár számára, tudtuk meg az illetékesektől. Anyagiakban kifejezve a program értéke éves szinten eléri a 700 ezer forintot, viszont az általa biztosított tudásanyag felbecsülhetetlen.