2024. április 25., csütörtök

Művészet és műemlékvédelem nyolcadszor

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet idén nyolcadik alkalommal szervezi meg Zentán a Művészet és műemlékvédelem című programját, melyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködve valósít meg. A művésztelep kiállítással zárul, amelynek megnyitója július 30-án, 19.00 órakor lesz a zentai Városi Múzeum képtárában.

A komplex, tíznapos rendezvény 2011-ben indult. A képzőművészetet ötvözi a műemlékvédelemmel, az értékvédelmet nem szokványos elemekkel népszerűsíti. Középpontjában az építészeti örökség áll, elsősorban azok az értékes épületek, amelyek nem minősülnek műemléknek, vagy műemléki védettséget élveznek, ám nem kerültek még be semmilyen állagmegóvási programba. Célja a művészet eszközeivel ráirányítani a figyelmet építészeti örökségünkre. Ötletgazdája és koordinátora a dr. Raffay Endre művészettörténész.

Idén a fiatal művészek mestertanárukkal, Horváth Csaba Árpád szobrászművésszel a zentai zsinagógában rendezték be bázisukat. Itt kerestük fel dr. Raffayt, hogy elbeszélgessünk az idei munkáról. Elmondta, a művésztelep tematikája maradt ugyanaz, ami az eddigiekben. Azok az épületek, melyekre fókuszálnak, nagyon rossz állapotban vannak. Igyekeznek azokat kiválasztani, melyek, ha kopottan is, még őrzik eredeti értékeiket, nem érték még őket drasztikus átalakítások. Raffay ismételten felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a homlokzatok, még ha az épület magántulajdonban van is, nyilvánosak, látja őket úgy a helyi lakosság, mint az idelátogatók, hozzá tartoznak a városképhez. Éppen ezért rendkívül fontos lenne, ha a városi költségvetésből elkülönítenének egy összeget, amelyből ezeket szakszerűen felújíthatnák. Ennek eredményeképp a városkép jelentős mértékben javulna, ami nem utolsósorban idegenforgalmi szempontból is kamatoztatható lenne. A másik fontos dolog, hogy akkor lenne igazán partneri a viszony a műemlékvédők és a hivatalos szervek között, ha az utóbbiak nem adnának ki bontási engedélyt ezekre az épületekre. Ha nem működne a telekspekuláció, és nem olyan személyek vásárolnák meg őket, akiket csak a telek érdekel új objektumok építése céljából.

Ami a csapat idei munkáját illeti, ezúttal is avatnak majd műemléktáblát, tulajdonképpen egy már meglévőt fognak rekonstruálni, mivel a régi már tönkrement. A Karađorđe utcai Šašin-házról van szó, melynek tulajdonosával különösen jó viszonyt ápolnak, aki nemrég örökölte meg az épületet, és éppen a rajta lévő tábla hatására döntött úgy, hogy felújíttatja.

Raffay azt is elárulta, hogy az ifjú művészek idén is nagyon aktívak, épületekre, épületsorsokra, homlokzatokra hívják fel a figyelmet most készülő alkotásaikkal, melyeket majd a záró kiállításon a közönség is megcsodálhat.