2024. március 28., csütörtök

Ne csak a versenysportot támogassuk

Miniszteri látogatás Zomborban

Regőcén, a sportcsarnokban, illetve a zombori Dositej Obradović Általános Iskola tornatermében találkozott Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter az ott edző klubok képviselőivel és Dušanka Golubović polgármester asszonnyal. Regőcén a Graničar labdarúgóklub és a Dalmatinac ifjúsági kézilabdaklub, Zomborban pedig a Nikola Jokić által alapított Joker kosárlabdaklub ifjú sportolói várták az értékes ajándékokkal érkező minisztert, és itt került sor a Bácska cselgáncsklub inkluzív dzsúdóprogramjának bemutatására is.

A találkozó célja az volt, hogy a miniszter a helyszínen győződjön meg, milyen körülmények között zajlanak az edzések, hogy miként működnek a kis sportklubok, illetve, hogy párbeszédet folytasson arról, hogy milyen módon lehetne föllendíteni helyi szinten a sportot.

– A lokális sportklubok fölkeresésével szeretnénk rámutatni arra, hogy a minisztérium ezeket a klubokat tekinti a sporttevékenység bázisának, hogy általuk kívánjuk népszerűsíteni az iskolai sportot. A Dositej Obradović iskola kosarazóinak sikerei mutatják, hogy egy zombori általános iskola fölveheti a versenyt egész Szerbiával és olyan jelentős eredményeket érjen el, amelyek ösztönzik a gyerekeket, hogy a csúcsversenyzők nyomdokába lépjenek – nyilatkozta Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter.

– Zombor város költségvetésének 5 százalékát fordítja a sporttevékenységek támogatására, és ez az a minimum, ami alá nem mehetünk – tájékoztatta a minisztert Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, hozzátéve, hogy a város a klubok finanszírozása mellett infrastrukturális beruházásokat is tesz a sport terén.

A találkozón fölvetődött, hogy a sportfinanszírozás más modelljeire is szükség van, oda kell figyelni az egészségügyi vetületű sportmunkára, mint amit a Bácska klub folytat az inkluzív cselgáncs terén, de ilyen a terápiás úszás és lovaglás is, ami Zomborban egyaránt működik. A miniszteri terepszemle során a sportközpontokban alkalmazottak anyagi helyzetének javítása is fölmerült.