2024. április 19., péntek

Telítődnek az ipari övezetek

Újabb kínai beruházó érkezik Nagybecskerekre

A nagybecskereki Városi Tanács legutóbbi ülésén többek között újabb építési telkek odaítéléséről hozott határozatot. Az öt leendő beruházó a telkekért összesen 23,3 millió dinárt fizet majd a Béga-menti város költségvetésébe. A telkeket nyilvános felhívás útján ítélték oda. Négy beruházó nagybecskereki, egy pedig kínai, akinek Újvidéken van a székhelye.

Jönnek a kínaiak Becskerekre (Fotó: Kecskés István)

Jönnek a kínaiak Becskerekre (Fotó: Kecskés István)

A beruházók elsősorban termelési részlegeket építenek majd a nagybecskereki ipari övezetekben. A legjelentősebb beruházás pedig a Green Miles Chemicals Kft. létesítménye lesz, amely a Délkelet- Écska ipari övezetben mintegy kéthektárnyi területen építi meg az objektumot, amelyben foszfátokat gyártanak majd.

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere hangsúlyozta, hogy továbbra is töretlen az ipari övezetek, valamint az építési telkek iránti érdeklődés. Jó jelnek mondta, hogy az elmúlt két évben minden ilyen pályázati lehetőségre egyidejűleg mindig több beruházó is jelentkezett. Az ipari övezetek folyamatosan telítődnek, (a Baglyas ipari övezetben már alig van szabad parcella) a városban pedig fellendült a lakásépítés. Jelenleg Nagybecskereken több mint négyszáz új lakás épül, a beruházók pedig továbbra is érdeklődést mutatnak a lakásépítés iránt, hangsúlyozta a polgármester.

Nagybecskereken sokat várnak a Délkelet-Écska ipari övezetében, csaknem egymilliárd dolláros beruházással megépülő kínai gumiabroncsgyártól, ami nemcsak 1200 új munkahelyet jelent, hanem még két másik nyersanyagellátó kínai vállalat is érkezik a nagybecskereki ipari övezetbe, ez további 140 millió eurós beruházást és 420 új munkahelyet jelent majd. A termelés a gumiabroncsgyárban várhatóan 2021-ben kezdődik meg, és mintegy háromszáz szakember érkezik majd Kínából, akik a termelést beindítják. Azt tervezik, hogy részükre lakásokat építenek a Béga-menti városban.