2024. április 19., péntek
VIZES VB

Kapás egyéni csúccsal világbajnok!

A férfi pólósoknál nem lesz címvédés

Kapás Boglárka személyében újabb világbajnokot avatott a magyar küldöttség a kvangdzsui vizes vb-n: az Újpest 26 éves versenyzője elképesztő hajrájának köszönhetően 2:06,78 perces egyéni csúccsal elsőként csapott célba a 200 méteres női pillangóúszás döntőjében. Kapás a futamot megelőzően nem számított esélyesnek, mindenki a két amerikai versenyzőt tartotta favoritnak, a magyar lány azonban alaposan meglepte őket. A táv elején tartotta a maga tempóját, kétszer is utolsó helyen fordult, 150 méternél azonban már negyedikként rugaszkodott neki az utolsó hossznak, ahol fergeteges hajrába kezdett, nemcsak ledolgozta hátrányát, de az utolsó métereken már kétség sem férhetett győzelméhez. Bogi korábban inkább gyorson versenyzett, 2015-ben a kazanyi vb-n 1500-on egy bronzérmet szerzett, a riói olimpián 800-on végzett a harmadik helyen, ráadásul a 2016-os londoni Eb-n 400, 800 és 1500 méteren is diadalmaskodni tudott. A 200 pillangó ennek ellenére sem újdonság számára, először 2010-ben a nyári ifjúsági olimpián nyerte meg a számot, majd a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon is arannyal bizonyította, az élmezőnyhöz tartozik. A női 200 pillangó másik magyarja, Szilágyi Liliána a 6. helyen végzett, később 100 gyorson Németh Nándor országos csúccsal ugyancsak a 6. helyen zárt, majd a csütörtöki úszóprogram zárásaként a Késely Ajna, Verrasztó Evelin, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású 4×200-as női gyorsváltó is 6. lett – így ez a magyar váltó is tokiói –, a számot pedig az ausztrálok nyerték meg 7:42,08 perces világcsúccsal.

A magyar férfivízilabda-válogatott – a lányokhoz hasonlóan – csak a bronzéremért szállhat harcba, miután az elődöntőben 12:10 arányban alulmaradt Olaszországgal szemben. Märcz Tamás együttese mondhatni parádésan kezdte a mérkőzést, négy előnyből négyet értékesített, Nagy Viktor előtt kiválóan működött a védelem, sikerült elhúzni. A szárnyalás azonban nem tartott sokáig, a második negyedben a játék menete 180 fokos fordulatot vett, az olaszok felülkerekedtek, egyenlítettek, hamar fordítottak, a magyarok viszont nem tudtak kilábalni a hullámvölgyből.

Korábban, az elődöntő első mérkőzésén az is kiderült, a férfimezőnyben nem lesz címvédés, miután a horvát válogatott a nap első elődöntőjében 6:5-re kikapott a spanyoloktól.

Szerbia a rájátszás során ötméteresekkel 17:16-ra megverte Németországot, így szombaton Ausztráliával csatázhat az 5. helyért.