2024. április 19., péntek

A bíróságon folytatódik a „Stop Soros” miatti eljárás

Az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, a harmadik szakaszba léptetve ezzel a „Stop Soros” törvénycsomag miatt még tavaly júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A magyar hatóságok válaszának elemzését követően a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy a felvetett aggályok többségére továbbra sem született megoldás, így az ügyet a luxembourgi székhelyű törvényszék elé utalta.

Hollik István (Fotó: MTI)

Hollik István (Fotó: MTI)

A bizottság közleményében hangsúlyozta: a csomag és az azzal kapcsolatos alkotmánymódosítás sérti az európai uniós jogot, a menedékkérelmekhez nyújtott segítség büntetendővé tétele és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők jogát, hogy kapcsolatban lehessenek az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel. A törvény emellett az indoklás szerint indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok jogát a szabad mozgáshoz, és nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat és az érintettek jogait.

A bizottság emellett – felszólító levél küldésével – kötelezettségszegési eljárást indított amiatt, hogy Magyarország nem biztosít élelmiszert azon visszatérésre kötelezett menedékkérőknek, akik a szerbiai határ mentén létesített tranzitzónákban állnak őrizet alatt. Mint a közleményben írták, a körülmények nem felelnek meg a közösségi előírásoknak.

A helyzet sürgősségére való tekintettel a magyar kormánynak az ügyben egy hónapja lesz válaszadásra, ezt követően az eljárás továbbléphet a második szakaszba. A menedékkérők őrizetben tartásával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás tavaly júliusban lépett bírósági szakaszba.

Az EU-tól független, strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként már számos esetben kötelezte arra a magyar hatóságokat, hogy gondoskodjanak a tranzitzónákban őrizetben tartott személyek élelmiszerrel való ellátásáról.

A KORMÁNY KÉSZEN ÁLL A PERRE

A kormány továbbra is kiáll a „Stop Soros” törvénycsomag és a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás mellett, mert azok Magyarország és a magyar emberek védelmét szolgálják – közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Hollik István jelezte, a kormány készen áll a perre. Hangsúlyozta: a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el, szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak – tette hozzá. A „Stop Soros” és az alkotmánymódosítás éppen ezt a célt szolgálja – folytatta –, hiszen büntethetővé teszi az illegális migráció szervezését és finanszírozását, és alkotmányos szinten megtiltja bevándorlók tömeges betelepítését.

Ezért szerinte nem csoda, hogy a bevándorláspártiak itthon és Brüsszelben is kezdetektől fogva támadják ezeket az intézkedéseket.

„A TÁVOZÓ EB ELVÉGZI MÉG A PISZKOS MUNKÁT”

A távozó brüsszeli Európai Bizottság (EB) még elvégzi a piszkos munkát a bevándorláspárti erőknek – írta az EB bejelentett eljárásaira reagálva a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben.

A bejelentett, Magyarország elleni eljárások fokozott nyomásgyakorlást jelentenek a magyar bevándorláspolitikára. „Azt akarják elérni, hogy Magyarország vonja vissza a Stop Sorost, a szigorúbb bevándorlási szabályokat, és számolja fel a határvédelemben kulcsfontosságú tranzitzónát” – áll a kommünikében.

A közleményben visszautasítják – mint írják – a menedékkérők ellátásáról szóló hazugságokat. „A tranzitzónákban tartózkodók ellátása a jogszabályoknak megfelelően történik, a menekültügyi kérelmet benyújtók egészen a menekültügyi eljárás végéig jogosultak ellátásra” – írták.

„Egyúttal bízunk abban, hogy a novemberben megalakuló új Európai Bizottság az elődjével szemben nem politikai nyomásgyakorlásra használja fel a jogi eljárásokat, és nem a bevándorlás megszervezésén, hanem megállításán fog dolgozni” – fogalmaztak, majd hozzátették: „az Európát védő tagállamokat nem büntetni, hanem segíteni kell.”