2024. március 29., péntek

Októberi Díj és Novemberi Oklevél

A városi képviselő-testület keretében működő ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság nemrégiben felhívást intézett az újvidéki polgárokhoz, munka-, politikai és egyéb szervezetekhez, egyesületekhez stb., hogy tegyék meg javaslataikat arra vonatkozólag, hogy kit, illetve melyik szervezetet, közösséget javasolják a város 2019-es, Októberi Díjával, illetve Novemberi Oklevelével történő kitüntetésre.

Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944. évi felszabadulásának évfordulója alkalmából ítélik oda azoknak, akik legtöbbet tettek városunk politikai, gazdasági, művelődési vagy más téren történt fellendítéséért. Fiatalok, ifjúsági tevékenységeikkel, kimagasló kutatómunkájukkal is kiérdemelhetik. Olyan személyek vagy szervezetek kapják, akik/amelyek Újvidék területén tevékenykednek, vagy olyanok, amelyek Újvidék területén vannak bejegyezve. A javaslatokat szeptember 15-éig kell benyújtani a bizottságnak. A dokumentumot a városi képviselő-testület épületében, a Žarko Zrenjanin utca 2. alatt kell átadni.

A Novemberi Oklevél olyan személyek vagy egyesületek tulajdonába kerül, akik/amelyek a város szabad szellemiségének fejlesztéséért, a demokratikus hagyományok ápolásáért tettek sokat. Hősöknek, azaz olyan személyeknek is odaítélhető, akik rendkívüli helyzetekben kimagasló bátorsággal, esetleg saját életük kockáztatásával megmentettek másokat, odaadó, önzetlen magatartásról tettek tanúbizonyságot. 1918. november 19-ére emlékezve adják át, a szerb hadsereg ezen a napon vonult be a városba. 1918. november 25-e is nagy nap volt, a nagy, össznépi képviselőház akkor döntött úgy, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. A Novemberi Oklevél várományosainak javasolt listáját október 1-jéig kell benyújtani az említett címen.