2024. április 24., szerda
ZÁRDA

Befejezés előtt a zárda felújítása

Nagybecskereken a befejezéséhez közeledik az egykori Leánynevelő Intézetnek – közismertebb nevén zárdának – a felújítása. Hét évtized után az Iskolanővérek visszakapták az épületüket. A visszaszármaztatás után a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került épület felújítása anyaországi támogatásból kezdődött el.

Újra régi fényében a zárda (Fotó: Kecskés István)

Újra régi fényében a zárda (Fotó: Kecskés István)

Az első bebútorozott kollégiumi szoba (Fotó: Kecskés István)

Az első bebútorozott kollégiumi szoba (Fotó: Kecskés István)

– A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően hamarosan befejezzük a nagybecskereki zárda felújítását. A támogatás nemcsak az épület felújítására, hanem az üzembe helyezésére is vonatkozott. Vagyis a teljes berendezést, a bútorzatot, a technikai berendezéseket is meg tudjuk vásárolni. Úgyhogy teljesen funkcióképes lesz az épület – mondta Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök.

A felújított épületbe költözik majd át a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium és a közép-bánáti magyarság közösségi életének a központja is itt lesz.

– Magának az épületnek a felújítása körülbelül tíz nap múlva befejeződik, a legfelső épületszint takarítása már holnap elkezdődik. Így lassanként be tudják szerelni a már megrendelt bútorokat is, úgyhogy párhuzamosan történik ez a két fázis. Utána még hátravan az engedélyeztetés, reményeink szerint őszre be tudnak költözni a lányok – mondta a szakember. 

A Miasszonyunkról elnevezett szegény iskolanővérek a Béga-menti városban1880–1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. Bánátban 54 iskolanővér több mint 2100 leánygyermeket oktatott. Ezt szakította félbe az első világháború. Kisebbségi sorsban az Iskolanővérek tevékenysége az épület és iskoláik megőrzésére összpontosult. Igazi megpróbáltatásaik a második világháború után kezdődtek, amikor elkobozták a zárdát. Isteni csoda, hogy a délszláv háborúk közepette – lakóházukban – sikerült újraindítaniuk a leánykollégiumot. Ennek óriási jelentősége van, hisz Nagybecskerek a legdélebbi város Vajdaságban, ahol megmaradt a magyar tannyelvű középfokú oktatás.

A műemlékvédelem alatt álló épület megtartja eredeti kinézetét, de megfelel majd a mai kor követelményeinek is. Például üvegből lesz a lépcsők korlátja, egy kerengővel bővül az ebédlő és panorámaliftet kap az épület. Felújítják a zárda kápolnájának a homlokzatát, a tornyát és a tetőzetét. Az udvar rendezése is folyamatban van. A térburkolat lerakása a napokban megkezdődik és a kápolna felújítása után, augusztus végére kész lesz.