2024. április 25., csütörtök

Vendégváró szalmabábu

Megkezdődött az Anna-napi programsorozat Kishegyesen – Tartalmas hétvége várja a településre látogatókat

Tegnap délelőtt hivatalosan megkezdődött az Anna-napi programsorozat Kishegyesen.

A vendégváró szalmabábu és a bábuállító csapat (Lakatos János felvétele)

A vendégváró szalmabábu és a bábuállító csapat (Lakatos János felvétele)

A rendezvény első megállója egy vendégváró szalmabábu felállítása volt, a falu Topolya felőli bejáratánál. A bábu elsősorban köszöntés mindazoknak a kishegyesieknek, akik az évek során külföldre költöztek, de gesztus a más településekről érkező vendégek számára is. A bábut ez alkalommal is a Dália kézimunka csoport tagjai és a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati tisztségviselői közösen díszítették fel.

A mini munkaakció minden évben jó hangulatban zajlik, így volt ez az idén is, mondta el lapunknak Fridrik Júlia, a Dália kézimunkacsoport vezetője.

– A Dália kézimunkacsoport ötödik éve állít szalmabábut a falu bejáratánál. Igyekszünk minden évben más jellegű ruhát varrni neki, és általában én vagyok a varrónő a csoportból. Ilyen alkalmakkor nagy örömmel és kedvvel díszítjük a falunkat, és az külön öröm számunkra, amikor látjuk, hogy milyen sokan fényképezkednek a szalmabábuval. Azt hiszem, hogy a bábu állítása egy jó dolog a falu ünnepére, és mi is örülünk, hogy segíthetünk a közösségnek. Tavaly pipacsos ruhába öltöztettük a szalmabábut, az idén pedig parasztmenyecskének – mondta el csoportvezető, majd arról is szólt, hogy a Dália csoport nem csak a vendégváró szalmabábu elkészítésében vesz részt.

– Minden évben elkészítjük szalmából és ruhaanyagból az életnagyságú Anna-bábut és párját. Idáig a kopjafánál állítottuk fel, de az idén a színház előtti téren fogjuk, mivel ott lesznek a néptáncos műsorok. Ezt a két bábut is hagyományos népviseletbe öltöztetjük – mondta el Fridrik, majd hozzáfűzte, hogy az Anna-bábut és párját vasárnap reggel fogják felállítani.

Szalmabábut először 2014-ben állítottak Kishegyesen, mondta el lapunknak Kovács Károly, az Anna-napi rendezvénysorozat egyik szervezője. Ez a Dália kézimunkacsoport kezdeményezésére jött létre, és helyi összefogásnak köszönhetően valósult meg, fogalmazott a szervező.

– A szalmabábu-állítás az önkormányzat koordinálásával valósul meg, a díszítést a Dália kézimunkacsoport végzi, a szükséges szalmát pedig egy helyi mezőgazdasági termelő, Tóth Zoltán ajánlja fel. Eddig minden évben ő biztosította a göngyölt szalmabálákat, és reméljük, hogy így lesz ez a jövőben is. A szalmabábunak az a jelentősége, hogy a hazalátogató vendégeinket egy ilyen mosolygós arc fogadja a falu bejáratánál – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy a szalmabábu leszállításában és felállításában a Komunál Közvállalat Kishegyes közreműködött.

A vendégváró szalmabábu felállítását egy néprajzi előadás követte az Anna-napok rendezvénysorozat keretén belül. Dr. Szőke Anna néprajzkutató Szent Anna búcsú a Kárpát-medencében címen értekezett kedd este. Erről holnapi lapszámunkban olvashatnak bővebben. Az előadás után egy kis szünetre kerül sor, és a rendezvénysorozat pénteken fog folytatódni. Pénteken 18 órakor Anna-napi szentmise lesz a Szent Anna-templomban, 18 óra 30 perckor pedig öregfiúk kézilabda-mérkőzés a kézilabdapályán, Kishegyes és Topolya csapatai között. 21 órától egy koncert és diszkóest is kezdődik: a Story kávézóban DJ Dominik lép fel, a Dombos Wine Clubban pedig a Karaván Família. Vasárnap estig változatos és tartalmas időtöltést, szórakozást, kikapcsolódást ígér minden helybelinek és az idelátogatóknak egyaránt az Anna-napi programsorozat.