2024. április 23., kedd

Múlt századi hangzásvilág cédén

Megjelent a Fokos zenekar új, Óbecse népzenei hagyatékát tartalmazó hanghordozója

Tamburabandák, fúvósok, cigányzenekarok – ez a sokszínűség jellemezte Óbecse zenei életét az 1900-as években. Idővel először a cigányzenekarok, majd a 80-as években a tamburabandák is feledésbe merültek. Nekik kíván emléket állítani Óbecse község népzenei hagyatéka című cédéjével az óbecsei Fokos zenekar.

Bodor Anikó, Burány Béla és Király Ernő időt és energiát nem sajnálva gyűjtötte szélesebb régiónk népzenéjét, ők voltak azok, akik községünkben is nem túl terjedelmes, ám annál értékesebb anyagot rögzítettek az utókor számára. Mi ebből merítve állítunk emléket mind a gyűjtőknek, mind a községünkben egykoron működő hagyományos zenekaroknak. A cédével szeretnénk bemutatni a fiatalabbaknak a múlt századi parasztbandák hangzásvilágát és azokat a helyi népdalokat, melyek azokból az időkből valók, amikor a hagyományaink a mindennapok szerves részét képezték – mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője.

A cédé zenei rendezője Keszég Ákos és Szerda Balázs. A Fokos zenekar tagjai – Szerda Ákos, Csonka Balázs, Cseszák Zsombor, Jovánovity Péter, Szabó András és Szerda Balázs – mellett a hanghordozón közreműködik még Ölveczky Tamás klarinétos, Szabó Annamária énekes, Kelemen Zsolt citerás és Boldizsár Csaba, aki tamburacsellón játszik. A cédét az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor programjának támogatásával. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által sokszorosított hanghordozó a topolyai Zoomanoid stúdióban készült. A rögzített anyagot valószínűleg 2020 januárjában, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett ünnepi műsoron mutatják majd be az óbecsei kultúrkörben.