2024. március 28., csütörtök

Teljesen átalakul a brit kormány

Teljes körű kormányátalakítás kezdődött szerda este Nagy-Britanniában. Boris Johnson, az új brit miniszterelnök az eddigi kabinet gyakorlatilag összes magas rangú tagját menesztette, számos más vezető kormánytisztviselő pedig önszántából távozott posztjáról.

Az utóbbiak közé tartozik Jeremy Hunt eddigi külügyminiszter, Philip Hammond volt pénzügyminiszter és David Gauke igazságügyi miniszter.

Lemondott Greg Clark, aki az üzleti ügyek minisztériumát vezette, távozott Rory Stewart a nemzetközi fejlesztési minisztérium éléről, és Chris Grayling eddigi közlekedési miniszter is bejelentette, hogy nem kíván Boris Johnson kormányában tisztséget vállalni.

Általános meglepetésre Johnson menesztette Liam Fox külkereskedelmi minisztert, aki az új kormányfőhöz hasonlóan a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának tagja volt, valamint Damian Hinds oktatási minisztert, Karen Bradley északír-ügyi minisztert, Caroline Nokes-t, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkárát, és alig három hónap után elvesztette tisztségét Penny Mordaunt, Nagy-Britannia első női védelmi minisztere is.

Johnson: Nagy-Britannia októberben, új megállapodással kilép az EU-ból

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán.

Johnsont, akit II. Erzsébet királynő szerda délután bízott meg kormányalakítással, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia előtt tartott első miniszterelnöki beszédében alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May Brexit-stratégiáját.

A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette: May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére.

A kétkedőknek, a világvége-hangulat gerjesztőinek azonban megint nem lesz igazuk, és ha valaki Nagy-Britannia ellen fogad, arra "az inge is rámegy" - fogalmazott a brit kormányfő.

Johnson kijelentette: kormánya olyan új Brexit-megállapodást köt, amely maximalizálja a kilépés nyújtotta lehetőségeket.