2024. március 29., péntek

Rocktörténelmet írtak Moholon

Fergeteges koncertet adott a hétvégén az újjáalakult M Virus zenekar

Ha néhány évvel ezelőtt valaki azt találja mondani, hogy egyszer még az Ada Festen, a moholi Annuskában a moholi M Virus zenekart fogom hallgatni és nézni, akkor valószínűleg azt válaszoltam volna neki, húzza ki a kicsi kacsóját a langyos biliből, és ébredjen fel.

Az M Virus fergeteges koncerttel ajándékozta meg a moholi közönséget (Horváth Zsolt felvétele)

Az M Virus fergeteges koncerttel ajándékozta meg a moholi közönséget (Horváth Zsolt felvétele)

Nos, a csoda mégis megtörtént, és igazán bánhatják mindazok, akik lemaradtak erről a rocktörténelmi pillanatról. De miért is volt egyedülálló az, hogy július 19-én, pénteken este összejött ez a rockzenei szempontból történelemkönyvekbe illő pillanat?

Az idősebbek még bizonyára emlékeznek a múlt század kilencvenes éveire, amikor a legnagyobb háborús őrület és nélkülözés időszakában néhány vállalkozó kedvű adai fiatal gondolt egyet, és belekezdett tartományunk fesztiváljai ősatyjának, az Ada Festnek a megszervezésébe, amely az általános szellemi éhség idejében számos nagy kaliberű hazai és magyarországi blues- és rockzenészt vonultatott fel a színpadán, ugyanakkor segítő kezet nyújtott az akkoriban kibontakozó kezdő zenekaroknak is. Közöttük ott volt a moholi M Virus is, amely lehengerlő metálzenéjével nagyon gyorsan Vajdaság és – meg merem kockáztatni – Magyarország egyik legjobb zenekarává nőtte ki magát, saját szerzeményei a térségben ugyanúgy ott vannak a „klasszikusok” között, mint például az Ossian, a Pokolgép stb. legnagyobb nótái. Ugyanakkor, ahogyan a zentai Mojo Clubot a blues vajdasági szentélyeként, úgy a moholi Annuskát a metál- és rockzene fellegváraként tartották számon tartományunkban, ráadásul a szórakozóhely udvarán és falai között nem egy jelenlegi zenész szocializálódott és kupálódott ki az évek folyamán.

Egyebek mellett ezért is szólt ez az este elsősorban azoknak és azokról, akik ezen a szórakozóhelyen élték a fiatalságukat, és tombolták ki magukból a hétköznapok fáradalmát (ahogyan ezt Kozma Lali, az M Virus, illetve jelenleg a Baraparty basszusgitárosa a pénteki koncertjük tetőpontján rendkívül találóan megjegyezte). Az egyelőre csak a pénteki fellépés kedvéért újjáalakult zenekar (azért bízunk a folytatásban) koncertjén lényegében a küzdőtéren is így alakult a felállás: voltak fiatalok, akiknek a szülei talán – visszaemlékezve az önfeledt szombat estékre – altatódalként énekelték el nekik Háború című nótáját, ugyanakkor ott voltak azok a harmincas-negyvenes éveik végét taposó, kicsit talán őszülő, kicsit talán sörhasú középkorúak, valamint a keményen őszülő ötvenesek is a színpad előtt, akik csillogó szemmel idézték fel legszebb napjaikat, amikor az akkoriban az adai focipályán megrendezett rockfesztiválon a kézművessör-forradalmat jócskán megelőző adai sört (úgy emlékszem, Starnak hívták, másnap irtózatos fejfájásunk volt tőle…) kortyolva csápoltak utoljára Basity Zoki és kompánia fergeteges zenéjére. És persze voltak alig tizenéves gyerkőcök is, akik az elején talán nem is értették, hogy miért is öltözött a papa és a mama a koncert kedvéért tök feketébe, miért vették fel hosszú idő után azt a jócskán kopott ormótlan bakancsot, és miért is élvezik annyira ezt az irtózatosan fülsüketítő, mégis nagyon jó zenét.

Odafenn a színpadon pedig egyszerűen megható volt látni, ahogyan Basity Zoki, Varró Gabi, Kozma Lali és Pajor Szabi olyan széles vigyorral az arcukon és olyan fergetegesen játszanak, mint ahogyan a kétezres évek elején, egy sokkal szebb korszakban tették ezt. A fellépésük alatt mindenki abban reménykedett, hogy a moholi zenekar soha nem jön le a színpadról, és egymagában végigzúzza a fesztivált, a közönség pedig két napon keresztül végigtombolja az egészet.

Az Ada Fest első napján egyébként a Phrenia melegítette be a túlnyomórészt fiatal metálarcokat. Az adai elektronikus/nu metal vonalat erősítő fiatalok is tök jól zúztak, ezúttal is bebizonyítva, hogy Nyugaton is megállnák a helyüket. Az M Virus után a belgrádi Piece of Maiden koppintotta le kisebb-nagyobb sikerrel a legendás Iron Maiden dalait, majd a szabadkai Faust zárta az első napot. Szombaton valamelyest csendesebb vizeken evezett az adai fesztivál Moholon. Ekkor ugyanis a szegedi Rambling Blues, a házigazda Baraparty, a magyarországi Mystery Gang és a belgrádi Bijelo Dugme Tribute emlékzenekar lépett fel.