2024. április 25., csütörtök
VÍVÓ-VB, BUDAPEST

Egy tus hiányzott…

Áder János köztársasági elnök a csalódott ezüstérmes kardcsapattal (Fotó: MTI)

Áder János köztársasági elnök a csalódott ezüstérmes kardcsapattal (Fotó: MTI)

Igazi érzelmi hullámvasúton lehettek túl a budapesti BOK csarnokban a magyar férfi kardcsapat tagjai és a népes, őket buzdító szurkolótábor. A fiúk ugyanis egyetlen hajszállal, aranytussal maradtak le a világbajnoki címről a dél-koreai csapattal szemben (45:44), így ezüstérmet szereztek.

A magyaroktól Szatmári András lépett először pástra Oh Szanguk ellen, és 5:4-re hozta az asszót, ezután Szilágyi Áron kicsit dekoncentráltan kezdett Gu Bondzsil ellen (2:6, 7:10). Gémesi Csanád valósággal önkívületben vívta első asszóját, lemosva a pástról Ha Hanszolt (8:2, 15:12), majd Szatmári tartotta meg az előnyt Gu ellen (5:6, 20:18).

A sorsfordító asszó az ötödik volt, Gémesi elvesztette a fonalat Ohhal szemben, aki teljesen megfordította az állást és a lélektani helyzetet (2:7, 22:25). Szilágyi ezután egálra hozta második asszóját Kim Dzsunhóval szemben (5:5, 27:30), majd a Gémesi helyett beszálló Decsi Tamás újabb egytusos hátránnyal adta tovább a stafétát (4:5, 31:35).

Ekkor már látszott, hogy átlag feletti magyar befejezésre lesz szükség a győzelemhez, amit elsőként Szatmári többé-kevésbé meg is tett, Kim ellen faragva a hátrányon (6:5, 37:40), de Szilágyinak így is bravúrra volt szüksége. Olimpiai bajnokunk rászolgált hírnevére, és a bírói bizonytalanságoktól sem mentes végjátékban parádés tusokkal visszahozta a reményeket, sőt, 43:41-es, majd 44:43-as vezetéshez is jutott! Innen azonban a koreai fel tudott állni, és idegtépő utolsó találatokkal megnyerte hazájának az aranyat.

Magyarország a döntős szerepléssel természetesen kiharcolta a jövő évi tokiói olimpián való részvételt.

Nagy izgalmakat hozott a női párbajtőrcsapatok fináléja is, miután az elődöntőben Oroszország nehezen gyűrte le az ukránokat (42:40), Kína pedig lesöpörte az olaszokat (44:31). A klasszikus döntő fordulatosan indult, korai orosz előny (8:3) után az ázsiaiak gyorsan fordítottak (9:10), majd fokozatosan növelve vezetésüket, 26:21-gyel vágtak neki az utolsó asszónak. Itt az orosz Kolobova hajszálnyira volt a bravúrtól Zsu ellen (7:3-ra nyerte a részt), ám nem tudott időben egyenlíteni, s a kínaiak 29:28 arányban diadalmaskodtak.

Tegnap a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatok léptek pástra, a dobogós helyezések lapzárta után dőltek el.