2024. április 19., péntek

Előidézett fejletlenség

A nemzeti régiók gazdasági lemaradásának megszüntetéséért szállnak síkra

Európai polgári kezdeményezés indult a nemzeti régiók gazdasági lemaradásának megszüntetéséért, 2020. május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – mondta a kezdeményezést előterjesztő Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi biztosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Dabis Attila (Fotó: MTI)

Dabis Attila (Fotó: MTI)

Dabis Attila közölte: az SZNT szerint az európai uniós fejlesztéstechnikának kiemelt figyelemmel kellene kezelnie a nemzeti régiókat, vagyis azokat a térségeket, amelyeket valamilyen nyelvi, etnikai, nemzeti, kulturális sajátosság különböztet meg a környező területektől.

Hangsúlyozta, a polgári kezdeményezés tétje, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei – köztük a határon túli magyarság – rendelkezni fog-e a jövőben azokkal az erőforrásokkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a saját kultúrájukat, identitásukat a szülőföldjükön tudják megőrizni. Hozzátette, bárki számára láthatók azok a kedvezőtlen folyamatok, amelyek évtizedek óta zajlanak a külhoni magyarság soraiban: ezek a térségek fejletlenebbek, mint a többségi társadalom által lakott területek, ezt pedig sokszor mesterségesen idézik elő az államok, mint ahogy azt szerinte a szlovák vagy a román példa is mutatja.

Erre a helyzetre lehetne gyógyszer az, ha sikeres lesz a meghirdetett polgári kezdeményezés, hiszen közvetett módon, az Európai Unió fejlesztési eszközeivel javítani lehetne a határon túli magyar térségek gazdaságát, így pedig népességmegtartó erejét – mondta Dabis Attila.