2024. március 29., péntek

Magbank Szerbiában is

A régi gyümölcs-, zöldség- és gabonafajták újbóli termesztése a cél

A kolubarai körzethez tartozó Mionica község egyik falujában, Paštrićon nyitották meg az ország első növényi mag- és génbankját. A régi gyümölcs-, zöldség- és gabonafajták újbóli termesztése a cél. Mint a Biznis i finansije üzleti és pénzügyi folyóirat legújabb száma közli, a tervek szerint az ország minden régiójában létrehoznak ilyen intézményeket, hogy őrizzék a helyi biodiverzitást, azaz a biológiai sokféleséget, egyúttal pedig nagyobb kereseti lehetőséget nyújtsanak a termelőknek, az ilyen termékek ugyanis egyre értékesebbek lesznek a piacon. Az őshonos alma-, körte- és szilvafajtákról ismert Mionica vidékén a magbankot a helyi környezetvédelmi mozgalom alapította a belgrádi ORCA állat- és növényvédelmi szervezet, valamint a decentralizációt szorgalmazó niši nemzeti koalíció támogatásával.

Ivana Petrović biológus, a projektum koordinátora elmondta: a környék minden termelője számára díjmentesen hozzáférhető a mag- és génbankban őrzött anyag, különösen azoknak, akik organikus termeléssel szándékoznak foglalkozni. Pillanatnyilag a kerteket járják, összeírják a régi fajtákat, és jól jönne nekik a szakmai segítség is. Egy törökországi példát említett: egy helyi búzafajtát hagytak majdnem kihalni, eltűnni, mert hozamok tekintetében nem volt versenyképes más fajtákkal, amikor is a múlt század 80-as éveiben valaki rájött, hogy ez a fajta ellenálló számos kórokozóval szemben, és jó keresetet jelenthet a szántóföldi növénytermesztésben. Az utolsó pillanatban mentették meg. Nálunk is vannak ilyen kihalófélben levő növényfajták, mint amilyen a lóbab és az okra (más néven gombó) vagy a spenótra emlékeztető laboda. Ezeket szeretnék visszahozni a mionicai kertekbe, nemcsak a biológiai sokféleség végett, hanem azért is, mert termesztésükhöz nincs szükség nagy mennyiségű növényvédő szerre és sok műtrágyára.

Szerbiában ezekben a kérdésekben a mezőgazdasági minisztérium illetékes, az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Kutatóintézet pedig az őshonos növényi fajták irigylésre méltó maggyűjteményével dicsekedhet. Napraforgó-termesztési Intézete az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számára is fenntart génbankot.

A Biznis is finansije szaklap emlékeztet arra, hogy a norvégiai Spitzbergákon nemzetközi Magbunker létezik, melyet a norvég kormány hozott létre, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetére. A magbank tavaly ünnepelte létrehozásának 10. évfordulóját, és akkor közölték, hogy ott több mint egymillió fajta magot őriznek a világ országaiból, köztük Szerbiából is.