2024. április 16., kedd

Mi legyen a gyerekkel a nyári szünetben?

Minden szülőben felmerül a kérdés a nyári szünet előtt és közben is, hogy mi legyen a gyerekkel a vakáció során. A tanév végére a gyerekeknek általában elegük lesz a tanulásból, az iskolából és pihenésre vágynak. A nyári szünetnek éppen ezért mindenképpen a pihenésről kell, hogy szóljon, semmi másról. Mégis nem mindegy, hogy ez a pihenés milyen jellegű, hogy aktív és tartalmas, amit élveznek a gyerekek, vagy éppen „belehalnak” az unalomba és közben mindenkit megőrjítenek maguk körül a családban. Ezért legfőbb kérdés, hogy milyen kalandokkal, programokkal töltsük meg a valamivel több mint két hónapos iskolamentes időszakot anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne, de azért nyár végén a gyerekeink mégiscsak feltöltődve, kipihenve és élményekkel telve zárják a vakációt.

A feladat nem könnyű, és az érintettek hathatós támogatása és együttműködése nélkül szerintem lehetetlen megvalósítani. Ha a gyerekeink ebben nem partnerek, akkor csak vesződés és veszekedés az egész, többnyire minden fajta eredmény nélkül. Ezért érdemes őket irányítgatni és lehetőségeket felkínálni, hogy közösen dönthessük el, hogy mi legyen. Azt már megtanultam, hogy a gyerekekre teljes egészében nem szabad rábízni, hogy majd ők eldöntik, hogy mit és hogyan csinálnak, mert rövid időn belül a családi villanypásztornál, a számítógépnél, a tévénél és a mobiltelefonnál kötnek ki, amit képesek órákon keresztül zombi módjára szempillantást nélkül nézni és nyomogatni. Ezért a legfőbb szülői vezérlőelv: ki a szobából és a családi villanypásztor mellől a természetbe, ahol lehet látni és tapasztalni, valamint az emberek közé, akikkel lehet barátkozni és beszélgetni. Erre kiváló helyszínek a táborok, amelyekből vidékünkön is mostanság már sokféle megtalálható, a népművészetitől a focitáborig. A gyerekek életkorától függően vannak bentlakósak és bejárósak, és ezek többnyire jutányos áron elérhetők. És egy jól megszervezett tábor örök emlék lehet, és megad mindent, amire egy csemetének szüksége van a feltöltődéshez, kikapcsolódáshoz: új barátságok, új ismeretek, új élmények, megélt és megoldott konfliktusok, önállóság megélése. A tábor a szülőnek is nagy élmény lehet, mert otthon végre csönd van, nem kell kiabálni, ha pároddal közölni akarsz valamit, nem kell rendteremtő őrmestert játszani és reggel nyugodtan megihatod a kávét. Továbbá, ha a gyereked táborban van, akkor az otthon maradt apróságra több időd jut, ami neki is nagyon jó. A táborok egy sajátos változatát jelenti a nagyszülők, akiknél szintén érdemes hosszabb-rövidebb ideig „táboroztatni” a gyerekeket. Különösen, ha vidéken vagy más településen laknak, de ha külön élnek, akkor is érdemes. A generációk találkozása jót tesz a nagyszülőknek és a csemetéknek is. Akárcsak az, ha gyerekeink barátait összehívjuk egy-egy délelőtti vagy délutáni játékra a kertbe, az udvarba, ha van ilyen, mert a társaság, az emberi kapcsolatok fontosak. A kert és az udvar ilyen szempontból egyébként is kincses bánya, ami számos szórakoztató gyerekprogram színhelye lehet, a sárdagonyázástól a kézműves tevékenységig.

A természeti környezet és a mozgás szintén nagyon fontos a fiataloknak. Állítom, hogy nyaranta az élet egy kisvárosban, különösen ha az vízparton fekszik, bizony sokkal jobb és élvezhetőbb, mint bármelyik nagyvárosban, ahol a beton és az aszfaltrengetegben elviselhetetlen a hőség. A kisvárosokban minden elérhető közelségben van: a strand, a természeti környezet, a barátok, a fagylaltozó. Ha az embernek nem telik drága nyaralásra és gyerektáborra, akkor helyben is nagyszerű programokat tud szervezni. Már magában a strandolás, illetve az úszás nagyszerű dolog, amire érdemes minél előbb megtanítani a csöppségeket, mert a mai világban már elképzelhetetlen, hogy valaki ne tudjon úszni. Az úszás elsajátítása szintén egy kiváló program, ami erősíti a gyerek önbizalmát és szolgálja a fizikai fejlődését. Ha viszont tud úszni, akkor ezerféle dolgot lehet művelni a vízben és a strandon, a fejesugrástól a homokozáson át a labdázásig. A természetjárás, a hosszabb-rövidebb séta is nagy kaland lehet, a biciklizésről már nem is beszélve. Különösen, ha olyan célpontokat talál az ember, akár több kilométeres távolságra is, ahova érdemes elkerekezni. Lehet ez egy erdő, árvízvédelmi töltés, műemlék vagy a szomszéd település, mert az út már felér egy kalanddal, a többi pedig már csak ráadás. Mindezeket nagyszerűen lehet variálni egész nyáron át. Végső soron a szünidei programok tartalmának és változatosságának csak a szülői kreativitás szabhat határt, amiben csak egy szempont számít, hogy így vagy úgy, de kihívás legyen a gyerekeknek és a szülőknek is.