2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Dupla aratóünnepség

A városban élő horvátok és bunyevácok aratóünnepségein a Bunjevačko kolo és a Vladimir Nazor művelődési egyesületek tagjai tartottak népviseletes utcai fölvonulást, majd a Dužionica és a Dužijanca résztvevői együtt átadták az új búzából sütött kenyeret Dušanka Golubovićnak, a város polgármester asszonyának.

Az aratóünnepségekkel, illetve az új kenyér ünnepével hálát adnak a természetnek és az Úrnak a jó termésért, elsősorban a kenyérgabonáért. Erre az alkalomra kenyeret sütnek a learatott búzából, amit később a templomban megszentelnek, végül pedig a népnek felajánlva átadják valamelyik városi méltóságnak, így történt ez az idén is.

Az aratás befejezése alkalmából rendezett ünnepség szentmisével kezdődött a Szentháromság plébániatemplomban. A hálaadáson számos polgár, a nemzeti tanácsok képviselői és más meghívottak vettek részt. A miséről menet indult a történelmi Megyeházára, a helyi önkormányzat székhelyére, ahol a díszteremben a polgármester asszony és munkatársai fogadták a Dužionica és a Dužijanca szervezőit, akik átadták az erre az alkalomra sütött két kenyeret.

A polgármester asszony köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy az aratóünnepség azokról az értékekről szól, amelyeket jónak, hasznosnak és kívánatosnak tartunk a közösségünkben. A szervezők az itteni horvátok és bunyevácok hagyományai megőrzésére törekednek, és az összetartozás üzenetét közvetítik.