2024. április 23., kedd

Ellopták a Tromeđa strandlétráit

A zombori fürdőzőhelyet 9 millió dinárból újították fel – Csupán napozni lehet a mólón

Három évvel ezelőtt az úgynevezett participatív költségvetésprogram keretében legtöbben a Verbász–Bezdán csatorna bal partján fekvő Tromeđa fürdőhely reprezentatív állapotba hozására szavaztak. Egy évre rá a város rendbe tette a mólót, a csónakkikötőt, a part menti lépcsősort, padokat és napernyőket helyezett ki. Mindez 9 millió dinárba került, amiből a Vajdaság Vizei Közvállalat 5,4, Zombor város pedig 3,6 milliót állt. Tavaly térkövekkel burkolták a járdát, a mellette húzódó útszakaszt leaszfaltozták, újabb padokat és napernyőket szereltek fel.

A csatornapart ezen szakasza így a korábbinál is vonzóbb kiránduló- és fürdőző hellyé vált. Csakhogy néhány napja elveszítette alapfunkcióját, ugyanis eltűntek a vaslépcsők, amelyeken a vízbe lehetett ereszkedni és onnét kimászni. A két vaslétra egyikének már hetekkel korábban nyoma veszett, a másik a napokban tűnt el, így képtelenség a vízbe jutni, illetve beugorni még lehetne, ám a móló túl magas, hogy vissza lehessen kapaszkodni rá.

A fürdőidény kezdetén, június elején a zombori búvárok kitakarították a Tromeđa medrét, hogy biztonságossá tegyék a csatorna ezen szakaszát a fürdőzők számára. Annak ellenére, hogy képtelenség vízbe ereszkedni, a látogatók nem maradtak el, hiszen rendezett a környék, elbűvölő a természet, a mólón lehet napozni vagy pihenni a napellenzők alatti padokon. Persze az lenne a legjobb, ha az illetékesek újabb vaslétrákat szerelnének a mólóra. A fürdőhely karbantartása elvileg azon közvállalatok feladatkörébe tartozik, amelyek részt vettek a felújításában, ám nem egyértelmű, hogy pontosan kinek kellene új vaslépcsőket biztosítani.

Amíg a létrák a helyükre nem kerülnek, marad a strand és az uszoda, amelyek az idén is rendezettek és biztonságosak, van mentőszolgálatuk, a megújult öltözők és illemhelyek mellett mindkét helyen gyermekjátszótér is található.

A Zombor környéki vizek minősége tekintetében egyébként mind alkalmasak fürdésre. A Közegészségügyi Intézet hetente vesz mintát az uszoda vizéből, és az elemzések az előírásoknak megfelelő vegyi-fizikai és mikrobiológiai értékeket mutatnak. Intenzíven ellenőrzik a Strand, a Tromeđa, a PIK fürdője, a Bezdáni Csatornapart, a Sebesfok, a Korlátos és a Baracska vizét, és az eredmények szerint ezeken a helyeken is bátran meg lehet mártózni a csatornában, illetve a Duna vizében.