2024. április 25., csütörtök

Ingatlan-, gépjármű- és utasbiztosítás nyáron

Természeti katasztrófák esetére is van fedezet az utasbiztosításoknál

A nyaralások, a hosszú hétvégék és az üdülések az egész évi munkánk jutalmát jelenthetik. Nem lenne szabad hagyni, hogy ezeket a boldog napokat beárnyékolják azok a tényezők, amelyekre nem lehetünk hatással, mégis bekövetkezhetnek, állítja Fürstner Krisztián biztosítási bróker, akit a nyáron javasolt biztosításokról, és azok fedezeteiről kérdeztünk.

– Az ingó és ingatlan tulajdonunkat is ajánlatos biztosítani ebben az évszakban, ha abból indulunk ki, hogy egy hosszabb távollét esetén több napra felügyelet nélkül hagyjuk a házat vagy lakást. Csőtörés bármikor előfordulhat, akárcsak tűzvész, ablaktörés vagy betörés. Természetesen nem csak a nyaralás alatt lenne jó ilyen biztosítást megkötni, de különösen fontos ezt olyankor megtenni, amikor nem tudunk azonnal reagálni a károkra – mondta a bróker.

Ha autóval vágunk neki az utazásnak, akkor nem árt indulás előtt szakemberrel átnézetni a gépjárművet és olyan kötvényt kötni rá, amivel károsodás esetén fedezetet teremthetünk az úton, ajánlja Fürstner Krisztián.

– Ezt a fajta biztosítást úti segélynek nevezik és nagyjából mindegyik biztosító cégnél kérhetjük. Ha útközben történik valami a gépjárművel, akkor ez fedettséget biztosít a vontatásra, kisebb javításokra és a nyaralók folytathatják tovább útjukat a kívánt úti cél felé. Ezt a biztosított fél megteheti rövid távra, azaz egy utazásra, vagy akár egész évre is szólhat a szerződés – magyarázza a szakember.

A legfontosabb mégis a külföldi baleset-biztosítás, ami a nyári évszakban a legkelendőbb a nyári biztosítások között.

Fürstner Krisztián (Fotó: Gergely Árpád)

Fürstner Krisztián (Fotó: Gergely Árpád)

– Minden olyan kárra kérhetünk fedezetet, ami előre nem látható és hirtelen történik. Váratlan betegség esetén kérhetünk visszatérítést az orvosi kezelésekre, vagy abban az esetben, ha valamilyen szerencsétlenség ér bennünket külföldi utazásunk során. Nagyon fontos ilyen kötvény megkötésénél, hogy megfigyeljük mekkora összegre szól és, hogy pontosan mire kaptunk fedezetet. Az esztétikai beavatkozásokra, a nem hirtelen szükséges fogorvosi ellátásokra nem vonatkoznak ezek a szerződések. Általában 100–150 euró költségig a biztosított félnek helyben kell kifizetnie a kezeléseket az adott egészségügyi intézményben, minden további összeg átutalható a kötvényből a biztosító által megadott, ingyenesen hívható segélytelefonszám felhívásával. Fontos, hogy a károsult minden orvosi leletet és számlát elkérjen, mert így tudja visszatéríteni a külföldi gyógyíttatásra elköltött pénzt. Az is nagyon lényeges, hogy minden egyes káresetnél felhívjuk ezt a telefonszámot, hogy a biztosító már felkészülten fogadjon bennünket hazatértünkkor – nyilatkozta a bróker.

Görögország továbbra is az egyik legkedveltebb nyaralási úti célja a szabadkaiaknak. A Halkidiki-félszigeten heten meghaltak, húszan pedig kórházba kerültek két hete a jégesők és szélviharok miatt. Természeti katasztrófa esetén a biztosító fizet, harci övezetben pedig csak bizonyos feltételekkel.

– Egy háborús övezetbe senki sem megy szívesen nyaralni, ha a biztosított fél aktív résztvevője az incidenseknek, akkor a biztosítás érvényét veszíti. Háborús helyzetben vagy terrortámadáskor, ha nem maga a biztosított személy generálta a problémát, hanem elszenvedte annak következményeit, akkor a biztosító fizeti a káresetet. Jelenleg Egyiptomban kerülhetünk ilyen helyzetbe, pár éve pedig Törökországban voltak támadások. Görögországban a szélviharnak sajnos halálos áldozatai is voltak. Arra mindig van fedezet, ha természeti katasztrófa következtében sérül meg a biztosított fél. Az utasbiztosítás nem csak a balesetre vonatkozik, biztosíthatunk poggyászt, beteglátogatást, súlyosabb megbetegedés esetén hazaszállítást és a legrosszabb esetben kérhetünk visszatérítést holttest hazaszállítására is. A kötvényben minden ilyen információ szerepel, fontos, hogy átolvassuk mielőtt aláírnánk – részletezte Fürstner Krisztián.