2024. április 25., csütörtök

A kultúrák összekapcsolása

Palicson a Vigadóban várja az érdeklődőket a Pannon Bazaar fesztivál

Első ízben nyílt meg a Pannon Bazaar háromnapos fesztivál, amely a Colourful Cooperation projekt keretében került megrendezésre. A projektumot Szabadka Város Önkormányzata az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon belül valósítja meg. A rendezvénysorozat megnyitója vasárnap zajlott a Vigadóban. A fesztivál idején az érdeklődőket különféle program, műhelymunka, performance, kézművesvásár, koncert várta, azaz várja még. A megnyitón az egybegyűlteket Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, a Colourful Cooperation projektum menedzsere köszöntötte.

Dobó Márta és Horvát Tímea a Pannon Bazaar megnyitóján (Fotó: Lukács Melinda)

Dobó Márta és Horvát Tímea a Pannon Bazaar megnyitóján (Fotó: Lukács Melinda)

– A terveink közt szerepel hagyományossá tenni a Pannon Bazaart. Célunk egyebek közt a helyi termelők bemutatása, hogy akik organikus termeléssel vagy épp kézművességgel foglalkoznak, e projektum keretén belül is lehetőséget kapjanak a saját termékeik népszerűsítéséhez, és ezáltal hozzájáruljanak Palics kulturális életének és turizmusának a fejlesztéséhez. A Colourful Cooperation projektum célja egy átfogó kulturális stratégia kidolgozása volt, amely a határ két oldalát, azaz a magyar és szerb határ menti területeket köti össze. A projektum fő célja, a két kultúrotthon létesítése már folyamatban van. Egyik, a magyarországi Mórahalmon található szerb kultúrotthon, amely a napokban lett átadva hivatalosan, és már működik is. A másik a palicsi művelődési ház, amely hamarosan felépül. Célunk az, hogy a két etnikai közösség határon innen és túl megismerje egymás hagyományait, értékeit, szokásait, kultúráit, művelődési életét, kiemelkedő művészeit, alkotóit, és ebbe bekapcsoltuk az organikus termelőket, kiállítókat is – hallottuk Horvát Tímeától a Pannon Bazaar megnyitóján.

Az érdeklődőket köszöntötte Dobó Márta, Palics helyi közösség közgyűlésének elnöke is:

– Palics helyi közösségnek nagy öröm a művelődési ház felépítése, ezzel egy régi álom válik majd valóra. Azt reméljük, hogy a művelődési egyesület hamarosan, az elkövetkező év folyamán birtokba is tudja venni. A helyi közösség részéről is nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a termelőink, akik itthon dolgoznak és szorgoskodnak, megmutatkozási lehetőséget kapjanak. Az is nagyon jó, hogy amíg a művelődési ház nem épül meg, lehetőségünk nyílik a Palicsi-tó partján található épületeket használni és rendezvényeket szervezni. Bízunk benne, hogy a Pannon Bazaar hagyománnyá válik, és a palicsi filmfesztiválhoz hasonlóan hosszú életű, népszerű és elismert rendezvény lesz – mondta Dobó Márta.

A Pannon Bazaar keretében kedden 16 órától, a palicsi parkban található Zenepavilonban nemezelőműhely várja az érdeklődőket, a Nagyteraszon 17-től 20 óráig a helyi termékek vására tekinthető meg, 23 órától pedig az Abbázia mozi udvarában Transpannon Etno Music címmel koncertre kerül sor.