2024. április 19., péntek

A reprezentációs költségek nyilvánosak

A városi közigazgatás képviselőjének reakciója a Blic napilap írására

A Blic című napilap és online hírportálon jelent meg a hír, miszerint Szabadka Város polgármestere, Bogdan Laban öt hónap alatt hatmillió dinárt költött reprezentációra, illetve különböző vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatásokra. Természetesen a Szerb Haladó Párt szabadkai városi szervezetének múlt héten tartott sajtótájékoztatóján is szóba kerültek az említett írásban foglaltak, és a jelen lévő Jasmina Stevanović, a párt városi szervezetének szóvivője tagadta a polgármestert lejárató írás valóságtartalmát.

A Blic hasábjain napvilágot látottakra reagálva hétfőn Marija Ušumović Davčik, a Szabadkai Városi Közigazgatás vezetője sajtótájékoztatót tartott, amelynek keretén belül pontos számadatokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy a polgármesteri kabinet és a városi közigazgatás milyen összegeket fordított reprezentációra, illetve egyéb vendéglátói szolgáltatásokra.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A költségvetés bizonyos részeinek nem megfelelő felhasználására vonatkozó írásban nem reális, és pontatlan adatok szerepelnek. A lap újságírója nem valós adatokat említ meg, és hogy ezen adatokat dokumentálja, egy olyan dokumentumot montázsolt, amelyen a városi közigazgatás pecsétje látható. Tudni kell, hogy a helyi önkormányzat minden szerve rendelkezik saját pecséttel, és a pecsét mellett minden irat esetében az adott szerv jogi képviselőjének aláírására is szükség van. Ha a szöveg azt hivatott bemutatni, hogy a polgármester milyen szerződéseket kötött, olyan dokumentumokat kellett volna bemutatnia, amelyeket a polgármester pecsétje és aláírása hitelesített. Ami a pontos adatokat illeti, elmondhatjuk, hogy mind a polgármester, mind pedig a városi közigazgatás költségvetése nyilvános. Az idei évi költségvetés a vendéglátóipari költségekre, amelyek magába foglalják a szállást, a cateringet és az éttermi költségeket is, a polgármester esetében másfél millió dinárt irányoz elő áfával együtt, amiből július 15-éig 884 916 dinárt realizáltak, míg a reprezentációra ugyanekkora összeget határoztak meg, és ezidáig 828 909 dinárt költöttek el. A városi közigazgatás vendéglátóipari költségeire 590 000 dinárt szabtak meg, amiből július 15-éig 111 490 dinárt használtak fel, míg reprezentációra az év folyamán kétmillió áll a rendelkezésükre, amiből 1 028 390 dinárt realizáltak – fogalmazott Marija Ušumović Davčik, akitől azt is megtudtuk, hogy például a külföldi delegációk, illetve különböző meghívott vendégek esetében a városi költségvetés biztosítja a teljes ellátás és a szállás költségeit.

A városi közigazgatás vezetője emellett elmondta, hogy a polgármester esetében mind a vendéglátóipari szolgáltatásokkal, mind pedig a reprezentációval kapcsolatban nyilvános pályázatot bonyolítottak le, amelynek dokumentumai a helyi önkormányzat hivatalos weboldalán is elérhetőek.