2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Nagydobra kerül a fűtőtestgyár

Miloš Borovčanin csődeljárási igazgató bejelentette, hogy nyilvános árverezésen, valamivel több, mint egymilliárd dináros kezdőáron kínálják fel a csődbe jutott nagybecskereki Radijator fűtőtestgyár teljes ingó és ingatlan vagyonát. A részvételhez szükséges dokumentációt legkésőbb szeptember 9-éig lehet megvásárolni, az árverezés pedig szeptember 12-én 12 órakor kezdődik.

Fémipar nélkül maradt Nagybecskerek (Fotó: Kecskés István)

Fémipar nélkül maradt Nagybecskerek (Fotó: Kecskés István)

A gyár teljes vagyonát valamivel több mint két milliárd dinárra becsülték fel, beleértve a 22 létesítményüket Nagybecskereken, a Belgrádi úton, amely mintegy 230 ezer négyzetmétert foglal el, valamint két nagybecskereki lakást, egy belgrádi ügyviteli épületet (a csődbe jutott gyár székhelyét ugyanis a közelmúltban a fővárosba helyezték át).

A nagybecskereki fűtőtestgyárat 1932-ben alapították. Az egyetlen talpon maradt fémipari vállalat volt sokáig a Béga menti városban. Nagybecskerek gazdaságának a végnapjai éppen a fémipari vállalatok összeomlásával kezdődtek. A kilencvenes évek elején a fűtőtestgyárnak több mint 1400 dolgozója volt.

A gyár vagyonának az 50,6 százaléka egy évtizeddel ezelőtt egy horvát konzorcium kezébe került. Hosszú éveken keresztül a fűtőtestek gyártásáról voltak ismertek, majd a kéményeknél, csatornázásnál használt csövek és az aknafödémek gyártásával foglalkoztak. Új termelési vonalat is beindítottak az öntvények formázására, bővítették és felújították az öntöde meglévő munkacsarnokát is. Termékeik nagyobb részét exportálták, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Évi termelésük elérte a 12-14 ezer tonna öntvényt, amiből 12-14 millió eurós bevételt valósítottak meg. A gazdálkodási problémákat elsősorban a forgótőke hiánya és a nagy bankkölcsönök okozták.