2024. április 25., csütörtök

„A befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét”

Beszélgetés Pataki Georginával, a Spartacus NLK ifjú reménységével

A Tisza menti régió egyik legtehetségesebb női labdarúgója, Pataki Georgina számára rendkívül sikeres volt az elmúlt idény, a 15 éves zentai focistalány ugyanis alapembere volt a Spartacus országos bajnoki címet szerző utánpótláscsapatának, emellett meghívót kapott még a korosztályos vajdasági válogatottba is. A mindig mosolygós ifjú sportolóval a Kék Galambok zlatibori edzőtáborozása alatt beszélgettünk, ahol Georgina együtt edzhetett a Bajnokok Ligája selejtezőire készülő első csapattal.

Aki ismer, az tudja, hogy élsz-halsz a fociért. Kitől örökölted a futball szeretetét?

Szerencsére volt kitől örökölnöm, hiszen a családomban többen is fociztak. Apukám a zentai Žitopromet, a tatám pedig a péterrévei Jedinstvo csapatában rúgta a bőrt annak idején. Én 10 éves koromban kezdtem el focizni a szülővárosomban, és még a tavalyelőtti szezonban is pályára léptem a Zenta U13-as fiúcsapatában, de természetesen csak olyankor, amikor a Spartacusnál nem volt meccsünk.

A tavalyi idényed szinte tökéletesre sikerült, hiszen a Spartacus U15-ös leánycsapatával országos bajnoki címet nyertél úgy, hogy a szezonban csak egy döntetlent engedélyeztetek az ellenfeleknek, a többi meccset fölényesen megnyertétek. Hogyan látod, mi volt a sikeretek titka?

Talán az volt a titkunk, hogy rengeteget edzettünk együtt a lányokkal, és a sok befektetett munka ezúttal is meghozta a gyümölcsét. Még a szezon elején kitűztünk bizonyos célokat, melyek között ott volt az országos bajnoki cím is, és végig csak azokra koncentráltunk. A játékoskeretünk adott volt a célok eléréséhez, mivel a nyári szünetben leigazoltunk néhány tehetséges vidéki lányt. A Fejlesztési Liga északi csoportjában százszázalékos teljesítménnyel lettünk elsők, majd az ópázovai zárótornán is közel álltunk a hibátlan szerepléshez, két fölényes győzelem után csak a belgrádi Zvezda B tudott pontot rabolni tőlünk. Az idén egyébként a hazai sikerek mellett külföldön is eredményesen szerepeltünk, tavasszal a horvátországi Splitben szintén meggyőző fölénnyel nyertünk meg egy nemzetközi tornát, melynek döntőjében 4:0-ra vertük spliti ellenfelünket.

Aki látott már focizni, az tudja, hogy kivételes a rúgótechnikád. Tavaly egy magyarországi teremtornán egy felnőttcsapat ellen akkora gólt rúgtál, hogy a jóval idősebb, nagydarab kapusnak még a kezét sem volt ideje felemelni. Mit tartasz a legnagyobb erősségednek, és miben kell még leginkább fejlődnöd?

Elég gyors vagyok, talán ezt mondanám a legnagyobb erősségemnek, és a lövőerővel sem állok hadilábon, hiszen több gólt is szereztem már távoli lövésekből. Még szinte mindenben kell fejlődnöm, én a technikámon javítanék a legtöbbet.

Az idén is részt vehettél az első csapat zlatibori edzőtáborában. Milyen érzés volt a nagyokkal együtt készülni?

Nagy megtiszteltetés volt a számomra, hogy néhány napig az ország legjobb női csapatával készülhettem. A zlatibori alapozás során az edzések természetesen nehezek voltak, de a sportban sem adnak semmit ingyen, a sikerért itt is alaposan meg kell dolgozni.

Azt lehet-e már tudni, hogy a következő idényben a Spartacus melyik felállításában fogsz szerepelni?

Azt egyelőre még nem tudom, hogy melyik csapatban fogok játszani, de az biztos, hogy megpróbálom majd kihozni magamból a maximumot. Az U15-ös együttesben van jogom játszani még a következő idényben, de szóba jöhet számomra a II. ligában szereplő B csapat is.

Követed-e a nemzetközi porond eseményeit, nézted-e a nemrég véget ért női világbajnokság mérkőzéseit?

Amikor van időm, mindig szívesen nézek női focit, hiszen sokat tanulhatok a látottakból. A női vb-t is követtem, nekem nagyon tetszett az amerikaiak játéka, végig Morganéknak szurkoltam, és szerintem teljesen megérdemelten lettek ők a világbajnokok.

Van-e esetleg kedvenc női játékosod?

Igen, van, ő azonban nem egy külföldi híresség, hanem egy olyan játékos, aki már évek óta a Spartacus első csapatában szerepel. Ő Vajda Orsolya, akitől már eddig is rengeteg hasznos tanácsot kaptam. Orsi egy olyan személy, akire felnézhetek, mert mindig jó példát mutat a fiatalabbaknak.

Melyek a labdarúgással kapcsolatos további terveid, hol képzeled el magad néhány év múlva?

Rövid távon az a célom, hogy bekerüljek a Spartacus felnőttcsapatába, jelen pillanatban mindent ennek rendelek alá. Később természetesen szeretném magam kipróbálni külföldön is. Szívesen játszanék a magyar, majd később a német bajnokságban is.