2024. április 26., péntek
ADA

Sikeres és eredményes idényt zártak a lányok

A Halász József felnőtt- és utánpótláscsapatai is jól szerepeltek az elmúlt szezonban

Adán a klubelnök és az edzők is elégedettek a Halász József Női Kézilabdaklub felnőtt- és utánpótláscsapatainak és játékosainak az elmúlt idényben felmutatott szereplésével, teljesítményével. A felnőttcsapat az elvártnál sokkal jobb eredményt ért el a szerb női I. liga északi csoportjában, ahol a Kikinda után a második helyen végzett. Az utánpótláscsapatok közül a két legfiatalabb gárdánál eredményes munka folyt, és technikailag sokat fejlődtek a kislányok, a két idősebb generáció pedig a legjobbak között kiválóan helytállt a Szuperligában, illetve a legidősebb utánpótláscsapat kijutott a belgrádi országos döntőre is.

A Halász József Női Kézilabdaklub elnöke, Urbán Mónika elégedett a klubban zajló szakmai munkával és az edzők teljesítményével, valamint a csapatok játékával és eredményeivel is. A felnőttcsapat 34 pontot gyűjtött a 22 mérkőzésen, amelyből 17-et megnyertek, 5-öt elveszítettek. Az adai lányok a bajnokságban 459 gólt kaptak, viszont 597 találatot szereztek, amiből 119-et dobott Kovács Flóra, aki ezzel a liga góllövőlistáján a 7. helyen végzett. Emellett Kovács Flórát hatszor, Bojana Vučetić kapust pedig négyszer választották a mérkőzés legjobbjának a bajnokságban. Božić Boglárka, a felnőttcsapat edzője elmondta, hogy elvártaknál jobb eredmény ért el a csapat.

A szezon kezdetén reméltük, hogy ezzel a felállással a középmezőnyben végezhet a csapat. Szerencsénk volt, mert a félszezonnál két tapasztalt játékosunk visszatért, illetve még korábban visszajött Vacsik Petra is, ami nagy lökést és biztonságot adott a csapatnak. Ennek köszönhetően az elvártakhoz képest sokkal jobban teljesítettek a lányok. A bajnokság végére egészen jól belejöttünk. Sajnos, éppen akkor lett vége szezonnak, amikor a legjobb formában játszottunk, és a maximumot nyújtottuk. A tavaszi szezon váratlanul nagyon jól sikerült, bár már a felkészülésen látszott, hogy a lányok egészen összeértek. A tavaszi idényben egy meccset veszítettünk el, méghozzá Nagykikindán az első helyezett ellen. Nagyon büszke vagyok a lányaimra az elmúlt néhány hónapban nyújtott teljesítményükért.

Az adai klubban a legfőbb célnak a kézilabda tömegesítését tekintik. Emiatt az utánpótláscsapatoknál, különösen a legfiatalabbaknál a legfontosabb feladata, hogy a gyerekekkel megszerettessék a sportolást és a kézilabdát – hallottuk Öreg Ildikó edzőtől, aki a kezdőkkel foglalkozik.

A 2011-es korosztályú és fiatalabb gyerekekkel foglalkozok. Aki elkezd kézilabdázni, az hozzám jön először, majd néhány hónap után átkerül Fajka Éva edzőhöz. A teljesen kezdők edzenek nálam, ez nem is kézilabda, hanem játék szivacslabdával. Legjobban a koordinációs készséget igyekszünk fejleszteni a gyerekeknél. Ha látjuk, hogy tehetséges a gyerek, akkor átkerül az idősebb korosztályhoz, akik már versenyszerűen is játszanak. Hetente két edzést tartunk közösen a fiúkkal. A csapatnál 23-24 kislány van, de a létszámuk változó, mert állandóan jönnek-mennek – közölte a tréner, hozzátéve, hogy van érdeklődés a kézilabda iránt Adán és Moholon is. Az utóbbi helyen Öreg Ildikó tavaly szeptembertől tart edzéseket a moholi kisiskolásoknak, és azt szeretné, ha minél többen kézilabdáznának. Közülük a tehetséges és fejlődőképes gyerekeket leigazolja az adai egyesület.

Fajka Éva edző a 2008 és 2011 közötti korosztályhoz tartozó játékosokat edzi. Kiemelte, az idény során kezdeményezték, hogy eredmény nélkül játsszák le a mérkőzéseket, ami nagyon jó hatással volt a kislányokra, akik nem az eredményre, hanem a játékra összpontosítottak, és sokkal eredményesebben és felszabadultabban játszottak.

Ez a korosztály még minikézilabdát játszik. Tizenhárman vannak, és a központi iskola tornatermében hetente három edzésen vehetnek részt. Számukra nincs bajnokság, ezért tornákat szervezünk a részükre, így tudunk minél több mérkőzést játszani. Ez szerintem nagy hiányosság, mert náluk az lenne a lényeg, hogy minél többet játsszanak. Ezért lehetőség szerint minden tornára elmentünk Szerbiában, és szerencsére sikerült Magyarországra és Romániában is eljutnunk. Volt egy kezdeményezés, hogy kezdjék el a játékosok a nagypályás kézilabdát is, akkor keverve játszottunk az idősebb korosztály csapatával. Először játszottak nagypályán, és egész jól sikerült, jobban, mint amire számítottunk. Elégedett vagyok a szezonnal és a lányokkal, akik többnyire teljesítették az elvárásokat. A következő idényben szintén azt tervezem, hogy keverve legyen mini- és nagypályás kézilabda is. A minikézilabda ugyanis nagyon jó a labda nélküli mozgás fejlesztésére és a kézilabda alapjainak elsajátítására, viszont szükséges, hogy elkezdjük a nagypályás játékot is, mert sajnos a magyarországi játéktól nagyon le vagyunk maradva, ott ezt előbb elkezdik.

A Király Ágnes testnevelő edző vezette 2006-os korosztályú csapat számára nehezen indult a szezon, mert a gyerekhiány miatt bizonytalan volt, hogy elindulhatnak a bajnokságban. Végül egy nagyon felfiatalított, 2007-es és 2008-as generációból feltöltött csapattal vágtak neki a bajnokságnak.

Az első felállításban három-három 2006-os és 2008-as játékos szerepelt vegyesen. Viszont ehhez képest nagyon jól szerepeltünk, mert a csoportokban másodikak lettünk, ami szuperligás folytatást jelentett. Bár gondolkodtunk, hogy az első ligában vagy inkább Szuperligában játsszunk, végül az utóbbi választottuk, ami azért jó, mert az erősebb csapatok ellen játszva tudnak leginkább fejlődni a játékosaink. A Szuperligában sem vallottunk szégyent, attól függetlenül, hogy nem sok pontot szereztünk. Viszont még az első helyezett csapat is alig tudott bennünket megverni, állandóan szoros meccseket játszottunk, ami a lányok fejlődéséhez sokban hozzájárult, és elégedett vagyok a teljesítményükkel. A következő idényben folytatjuk a 2007-es generációval, amelynél hasonló lesz a helyzet, hiszen fiatalabbakkal töltjük fel a csapatot.

A klub legidősebb, tizennégy éves korosztályú utánpótláscsapatát, amelyben hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos gyerekek szerepelnek, Rákos Zsuzsa edző vezeti. Elmondta, hogy rosszul indult az idény, miután a felnőttcsapat játékosaként keresztszalag-szakadást szenvedett, akárcsak utánpótláscsapatának két meghatározó játékosa, akik a védelem alapemberei voltak. Az edző elpanaszolta, hogy sérülése miatt hónapokig nem tudta normális körülmények megtartani az edzéseket.

A csapatunk továbbjutott a Szuperligába, ahova csoportelsőként jutottunk tovább, utána a negyedik helyezést értük el. Ez számomra pozitív eredménynek számít ebben a felállásban, ilyen sérülések és körülmények között. A lányok végig küzdöttek, de sajnos, ez a szezon így alakult. A negyedik helyezett csapatként kijutottunk az országos döntőre is. Ott viszont nem úgy sikerült a szereplés, ahogyan terveztük, a csapat nem bírta el két sérült játékos hiányát. Nem jól sikerült ez az idény, bár összességében a csapat egyben volt. Reméljük, hogy új lendülettel tudunk nekiindulni a következő szezonnak, ami sokkal jobb lesz, és sérülésmentes.