Van-e határ a valóság és a show között?

Bemutatta idei előadását a Tanyaszínház – A vajdasági magyar fiatalok jelenét ragadja meg a darab

v-ár

2019. július 22., 08:16

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az Y elágázás kifejezés több jelentéssel is bír a vajdasági magyar köztudatban

Az Y elágázás kifejezés több jelentéssel is bír a vajdasági magyar köztudatban. A hírolvasók közül a legtöbben talán a Szabadka melletti infrastrukturális beruházásra gondolnak, a Tanyaszínház idei darabja azonban nem ezzel a jelentéstartalommal kommunikál. Merthogy éppen ez a címe az előadásnak is. Itt azonban elsősorban az Y generációnak nevezett fiatalok életére, mindenekelőtt ennek vajdasági vonatkozásaira, s az elágazásra mint válaszútra céloznak, mely olykor kegyetlen is lehet, éppen úgy, ahogyan a délvidéki valóság is. A darab szereplői maguk is fiatal tehetségek, akik – talán éppen ennek köszönhetően – még hitelesebben jeleníthetik meg mindazt, amin az előadásban keresztülmennek, amikor kényszeredett helyzetbe kerülve döntenek az elágazás egyik útja mellett, vagy meg kell tapasztalniuk, hogy az utak egyikének választása sem jelent számukra kiutat a mából, mely rémálmoktól, a mindennapok terhétől sem mentes.

A Tanyaszínház idei bemutatóját szombaton este tartották meg Kavillón, hatalmas érdeklődés mellett. Az Y elagázás egy valóságshow-t dolgoz fel, melynek fiatal, huszonéves tagjai, az Y generáció megtestesítői számos kihívással találják szembe magukat a könnyű meggazdagodás útján, a fődíj elnyerése érdekében.

A valóságshow és a valóság közötti kapcsolatokat, könnyen törölhető határvonalak kérdését is boncolgatja a darab, de mindenekelőtt arra próbál rámutatni, milyen a mai vajdasági valóság, s mennyire illeszthető bele egy felszínes, csak a pénzről, hírnévről szóló, minden valódi értéket mellőző show-műsorba.

A bemutatót megelőző tájolások sora Kishegyesről indult július 17-én, és Bácsfeketehegyen folytatódott, szombaton a kavillói bemutatóval vette kezdetét hivatalosan is az idény, mely az augusztus 12-ei tornyosi előadással ér véget. Ez alatt az idő alatt a darabot összesen 18 bácskai és 7 bánáti településen mutatják be. Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke és főkoordinátora az előadásról nyilatkozatában arról beszélt: a cél annak a témának a boncolgatása volt, hogy a mai huszonévesek hogyan élik meg a huszonegyedik századot, mindazt, amit magával hozott, mindazt, amibe végső soron maguk is beleszülettek. A darab azonban, mint mondta, nem kizárólag e generáció tagjainak szól, noha minden bizonnyal ők ismerik fel magukat a leginkább a történetben. Az idősebbek figyelmére is számít a Tanyaszínház a turnéja során.

A darabot Lénárd Róbert írta, aki mellett Vajda Stella vállalt dramaturgasszisztensi feladatokat. Puskás Zoltán rendezte az előadást, a darab kapcsán közölte: a történetben szereplő fiatalok azzal a reménnyel vesznek részt egy délvidéki valóságshow-ban, hogy a végén elnyerjék a tízmillió dináros fődíjat. A darab műfaja krimi, a valóságshow során számos banális feladatot kell a fiataloknak végrehajtaniuk, a történet pedig halálesetekkel végződik. A fő kérdés az – mint mondta –, hogy meddig képes elmenni a mai fiatal azért, hogy elérje a célját. Szigorúan válogatták a szereplőket: a produkcióban főiskolások vesznek részt, mellettük azonban a KSZV és a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának díjazottjai is szerepelnek.

Az előadásban Budinčević Krisztián, Dedovity Tomity Dina, Dudás Dániel, Dudás Norbert, Gombos Dániel, Greguss Lilla, Grgity Nikoletta, Horváth Blanka, László Roland, Magyar Zsófia, Nyári Ákos, Robotka István, Szőnyi Márton és Tóth Dániel játszik. Közreműködik Gyenes Ildikó koreográfusként, Klemm Dávid és Erős Ervin zeneszerzőkként, Geró Katalin jelmezkészítőként, Markulik Balázs, ő készítette el a Tanyaszínház idei plakátját, valamint Pócik József fénymester és Oláh Csongor traktorista.

Vasárnap Moholon játszották el a darabot, a hátramaradt helyszínek pedig a következők: július 22-e Péterréve, 23-a Óbecse, 24-e Szenttamás, 25-e Temerin, 26-a Muzslya, 27-e Torontálvásárhely (Debelyacsa), 28-a Torda, 29-e Magyarcsernye, 30-a Nagykikinda, 31-e Szaján, augusztus 1je Csóka, 2-a Zenta, 4-e Martonos, 5-e Horgos, 6-a Kelebia, 7-e Bácskossuthfalva, 8-a Zentagunaras, 9-e Csantavér, 10-e Bogaras 11-e Orom, 12-e Tornyos.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége