2024. március 29., péntek
Európai Filmek 26. palicsi Fesztiválja

A valós életből merítve

A palicsi filmfesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján szó volt filmekről, könyvekről és Palics infrastruktúrájáról is. Elsőként Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere osztotta meg az újságírókkal a gondolatait a palicsi filmfesztiválról:

– Ahogyan azt a megnyitón is megfogalmaztam, a palicsi filmfesztivál városunk védjegyévé vált, a rendezvénynek köszönhetően két és fél évtizede kiemelkedő európai filmalkotók látogatnak el Palicsra és Szabadkára. A város örömmel támogatja a fesztivált, de persze azzal is tisztában vagyunk, hogy a támogatásból sose elég, mert mindig van hova fejlődni, legyen szó a kínálatról vagy az infrastruktúráról. Azt azonban sikerült elérni, hogy a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzati támogatások tükrében, a szervezők jó helyzetbe kerüljenek és megtölthessék tartalommal a fesztivált. Jelentős pénzeszközök lettek kiválasztva Palics infrastrukturális fejlesztéséhez is, amely nem csupán a turizmust, hanem a filmfesztivált is érinti. A felépítés alatt levő magyar művelődési ház is programokkal csatlakozhat majd a filmfesztivál kínálatához, vélhetően már jövőre, idén pedig a Pannon Bazaar fesztivál kapcsolódott a rendezvénysorozathoz – hallottuk Horvát Tímeától.

 Elsőfilmes alkotó a filmfesztiválon

Ahogyan azt Nenad Dukić válogatótól hallhattuk, a fő versenyprogram filmjeinek szelektálása idején nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egyensúlyban legyenek az ismert filmalkotók és a debütáló filmrendezők alkotásai. A tegnapi sajtótájékoztatón Urša Menart, elsőfilmes szlovén rendezőnőt üdvözölhettük, akinek a Nem akarok lúzer lenni című filmjét vasárnap, az ismétlését hétfőn tekinthették meg az érdeklődők. A rendezőnő arról szólt, hogy nem kifejezetten önéletrajzi filmről van szó, viszont a valós élet jócskán megihlette. Az elmondása szerint valamelyest a saját személyes, a barátnője és a testvére történetéből kiindulva készítette el a filmalkotását. A rendezőnő azt is megosztotta az újságírókkal, hogy nagyon jól érzi magát Palicson:

– Kellemes a környezet, szép az idő és Palics nagyon inspiráló. Olyannyira, hogy elhatároztam itt is írok, hiszen új filmben gondolkodok. Negyven oldalt biztosan itt fogok megírni – hallottuk Urša Menarttól.

Könyvbemutató a nagyteraszon

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a nemrég megjelent The Best Serbian Films of the 21st Century című angol nyelvű kötet két szerzője, Zoran Janković és Đorđe Bajić filmkritikus is. Az általuk írt könyv a Szerbiai Filmközpont gondozásában lett kiadva. A szerzők elmondása szerint a kiadvány célja és küldetése külföldön prezentálni és népszerűsíteni a szerbiai filmet. Egy olyan kötetet szerettek volna felmutatni, amely mérvadónak számít azoknak a filmes szakembereknek, akik megismerkednének a szerbiai filmgyártással.