2024. április 19., péntek

Szeretetsziget

Nagyágyúk és társadalmi aktivizmus a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán

Ed Sheeran, a Foo Fighters, a Florence and the Machine, Post Malone, a Twenty One Pilots és Martin Garrix – csak néhány olyan név, amelyek Közép-Európa legklasszabb zenei fesztiválját fémjelzik idén. Kétségtelenül a legjobb kínálat, amely elérhető közelségben megkapható. Lássuk, mi vár minket augusztus 7-től a Sziget Dan Panaitescuról (a fesztivál néhai főszervezőjéről) elkeresztelt Nagyszínpadán!

Legelőször is: egy változás. A Sziget Fesztivál idén társadalmi akciókra cseréli az egyébként évek óta igen népszerű „különbulikat”, amelyek során a több tízezres tömeg festéket hajigál, labdázik vagy épp fénylő botokkal üti a ritmust. (Ez utóbbit megtartották, a Martin Garrix-szett kísérőrendezvénye lesz.) Globális trend, hogy a nagy fesztiválok valamiféle társadalmi vállalást teljesítenek – e sorba áll be a Sziget is. A fesztivál idei mottója a Love Revolution, vagyis a szeretet (vagy szerelem) forradalma. „A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes »álomállamot«, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának – áll a Sziget ezzel kapcsolatos közleményében. – Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga, legyen az szexuális szabadság, vallásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága. Hiszünk a különbözőség elfogadásában, az emberi méltóság tiszteletében, az egymás iránti figyelem fontosságában, az emberek és nemzetek egyenjogúságában, az egyéni és társadalmi felelősségvállalásban, a közösség erejében, a fenntartható fejlődésben, a boldogsághoz való jogban és legfőképp a béke és a szeretet hatalmában.” A több, mint száz országból érkező, valóban sokszínű vendégtömeg ennek jegyében bulizik majd.

A Love Revolution nemcsak szólam, hanem programsorozat: a nyitónapon a Superart gyermekkórusa fog közös éneklésbe a nagyérdeművel, különböző népek zenéit használva fel, 8-án Jane Goodall hírneves környezetvédő és emlőskutató ad elő, 9-én videón jelentkezik be a The Climate Reality két aktivistája, 10-én az elsősorban a gyermekek jogaiért kiálló Drew Dollaz utcai mozgásművész a Nagyszínpad vendége. 11-én két programpont is része a szeretet forradalmának – a svájci Dakota és Nadia táncduója a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet, Matthew Richardson és Francis Pereault kettőse pedig pár órával később a homoszexuálisok jogairól táncol. 12-én a programsorozatot Emi Mahmoud egykori szudáni menekült (ma amerikai állampolgár) zárja.

Ezek mintegy félórás délutáni-kora esti kitérők, a lényeg továbbra is a zene. A nyitónap minden bizonnyal a Sziget nagyágyú-napja lesz, hiszen akkor érkezik Ed Sheeran, akit talán leginkább vár Budapest népe, de ezen a napon lép fel a brit soul-énekes Michael Kiwanuka és a táncolható pop és a francia sanzon határmezsgyéjén dalolászó Jain is.

8-án az indie és az alternatív rock viszi a prímet: a Quimby elmaradhatatlan szigetes koncertje nyitja a napot, aztán a Sziget egyik visszajáró vendége érkezik: a Franz Ferdinand valaha az indie rock hajnalán itt mutatkozott be Magyarországon, és most ismét színpadra lép. Utánuk Richard Ashcroft lép színpadra: a The Verve valahai frontembere szólóprodukcióval jelentkezik. Az estét a szintén brit The 1975 nevű formáció zárja.

9-én már a hétvégére készülünk és modernebb ritmusok felé vesszük az irányt: a Punnany Massif kezdi a délutánt, majd 6LACK hip-hopjára mozdulhatunk be, majd a svéd elektropop-díva Love To énekére andalodhatunk, az éjszakát pedig Martin Garrix szettje zárja.

10-én Macklemore ütemei kergetik táncba a közönséget, de előzenekarként itt lesz a Halott Pénz, a brit DJ-sztár Mura Masa, utána pedig éles váltással poszt-punkba váltunk és érkezik a The National. 11-én, vagyis vasárnap poposabbra vesszük a figurát: az est sztárja a brit Years and Years és az amerikai Post Malone, de itt jár majd a Honne brit szinti-banda is.

11-én a különös hangulatú folk-rockot játszó Big Thief játszik, majd Tom Odell tér vissza zongorájával, az est két nagyágyúja pedig a Catfish and the Bottleman nevű brit rockbanda, majd az ellenállhatatlan és legyőzhetetlen Florence Welsh és bandája, a The Machine.

A zárónap elsődleges látnivalója a Foo Fighters koncertje, de hatalmas érdeklődésre tarthat számot az elektrót és pop-rockot zagyváló csodás Twenty One Pilots is. Előttük a bemelegítőt Frank Carter és a The Rettlesnakes zenekar tartja, valamint Johnny Marr balladás rockja csendül fel a szeretet Szigetén.