2024. április 24., szerda

A kapcsolat fejlesztése a cél

Magyarország új tiszteletbeli konzult iktatott be, ezúttal Belgrádban

Nemanja Milutinović személyében ikatták be ma Belgrádban az új tiszteletbeli konzult, s így Szerbiában Magyarországnak már három tiszteletbeli konzulja igyekszik hozzájárulni a két ország gazdasági, politikai, tudományos, oktatási és kulturális viszonyának fejlesztéséhez, magasabb szintre emeléséhez.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete rámutatott, Magyarország és Szerbia viszonya történelmi szinten van, s ezt igazolja az is, hogy 2014 óta öt kormányközi találkozóra és számos munkaülésre került sor. Ugyanakkor a gazdasági mutatók is ezt bizonyítják, hiszen a magyarországi statisztikai adatok szerint a két ország közötti árucsere-forgalom a múlt évben meghaladta a 2,5 milliárd eurót. Az év első négy hónapjában 11 százalékos növekedés valósult meg a magyarországi kivitel, és 8 százalékos a Szerbiából Magyarországra történő behozatal terén. Ugyanakkor számos magyar beruházás valósult meg Szerbia területén, így Vajdaság gazdasági fejlesztésére 35 millió eurót fordított a magyar kormány, de jelen van Szerbiában az OTP Bank, a MOL, valamint több kis- és középvállalkozás is.

Nemanja Milutinović kapcsán kiemelte, már eddig is bizonyította rátermettségét, hiszen eddigi tevékenységével hozzájárult a két ország viszonyának elmélyítéséhez.

A beiktatáson Ivaca Dačić külügyminiszter rámutatott, Szerbiának a világon 47 tiszteletbeli konzulja van, és Szerbiában 20 tiszteletbeli konzul tevékenykedik, közülük már három Magyarország tiszteletbeli konzulja: 2008 óta Nišben, 2018 óta Kragujevacon működik egy, és már Belgrádban is tiszteletbeli konzul járul majd hozzá a két ország viszonyának fejlesztéséhez. Milutinović konzuli kerületeként Észak-, Közép- és Dél-Bánátot határozták meg, illetve a Duna mentét, valamint Belgrád területét.