2024. április 19., péntek

Szerbia felkészült az e-kereskedelemre

Az új kereskedelmi törvény elfogadásával és az elektronikus kereskedelemről rendelkező jogszabály módosításával Szerbia olyan országgá válik, melyben a világon ismert legkorszerűbb modellek szerint folyik az e-kereskedelem. Új üzleti modelleket vezetünk be, mint amilyen az elektronikus üzlet, az elektronikus platform és a dropshipping (olyan kereskedelmi módszer, amely során az értékesítő fél nem tartja raktáron a termékeket, hanem ha valahányszor egy vásárló rendel tőle valamit, az értékesítő egy harmadik féltől vásárolja meg a rendelt terméket, és közvetlenül a vásárlóhoz szállíttatja. Ez azt jelenti, hogy az értékesítést végző fél valójában soha nem is találkozik a termékkel). Az újítások azt szolgálják, hogy gazdaságunk könnyebben értékesítse termékeit nemcsak itthon, hanem a világpiacon is – közölte a köztársasági kormány.

Hogy erősítsük a jogi biztonságot és válaszolni tudjunk az elektronikus kereskedelemmel járó kihívásokra, lehetővé tesszük a próbavásárló (mystery shopper) intézményének alkalmazását. Megoldottuk az egyik kulcsfontosságú kérdést: az árak feltüntetését külföldi valutában, továbbá a jövőben lehetőség lesz arra, hogy az elektronikus kereskedelem teljes dokumentációját digitális formában készítsék el.

E változások a hazai jogalkotás reformjának részét képezik, és azt a célt szolgálják, hogy Szerbiában tovább javuljon az üzleti légkör. A reformokat Szerbia Kormányának és a digitális gazdaság évek óta Szerbiában is jelenlevő világcégeinek sikeres együttműködése teszi lehetővé – állapítja meg tegnapi közleményében a köztársasági kormány.