2024. április 26., péntek

Doppler-radarok az iskolák környékén

Az önkormányzat a sebesség-ellenőrzés pontosabb ellenőrzése érdekében doppler-radarokat helyez el az újvidéki és a peremvárosi iskolák környékén, amelyek figyelmeztetik majd az autósokat a megengedett sebességre, valamint információt nyújtanak arról, hogy ha egy-egy gépjármű túllépi a sebességkorlátot.

A Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal által kiírt versenypályázat szerint a doppler-radarokat először a Maksim Gorkij utcában, a Đorđe Natošević Általános Iskolánál, valamint a telepi József Attila Általános Iskolánál helyezik el.

A tervezett radarok a járművezetőket figyelmeztetik a megengedett sebességre, információt nyújtanak a közelükben elhaladó járművek jelenlegi sebességéről, valamint felismerik a járműtípust is – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A versenypályázaton győztes vállalat a radarok mellett köteles lesz biztosítani a megfelelő szoftvert a rendszer működtetéséhez. A radarok által összegyűjtött adatokat a forgalmi adatok elemzéséhez használják fel, ezzel a módszerrel sokkal könnyebben felismerhető, ha valaki nem tartja be az előírt szabályokat, és segít a lelkiismeretlen vezetők megbüntetésében. A doppler-radarok kijelzőjén tehát látható lesz a környéken engedélyezett maximális sebesség, az elhaladó jármű sebessége, valamint a figyelmeztetések abban az esetben, ha túl gyorsan haladunk. Ezenkívül, a radarok kijelzőjén olyan figyelmeztetések is láthatók lesznek, hogy mikor közlekednek a diákok a gyalogátjárókon, külön fényjelzés vonatkozik a sebességkorlátozás túllépésére. A doppler-radarokat integrálják a város közlekedés-ellenőrzési rendszerébe.

A tervek szerint a radarok 200 méteres távolságban ellenőrzik majd a közlekedést, napenergiára működő panelekből kapják az áramot, szükség esetén a villanyhálózatra is rácsatlakoztathatók.

A versenypályázatra július 26-áig lehet jelentkezni, ezt követően 25 napon belül dönt a bírálóbizottság a pályázat sikeréről, vagy arról, hogy meg kell ismételni. A közbeszerzési pályázat költsége 2,5 millió dinárt tesz ki, a munkálatok kivitelezésének a határideje 90 nap.