2024. március 28., csütörtök

Tanulmányút, táborok, fellépések

Nyáron sem pihennek a néptáncosok – Vasárnap kezdődik a Batyu tábor

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ hagyományos évadzáró műsorát megtartotta ugyan júniusban, ami azonban nem jelenti azt, hogy a nyár csak pihenéssel telik. Az elmúlt néhány héten számos fellépésük volt, tanulmányúton vettek részt Székelyföldön, és napok óta teljes bevetéssel készülnek a sorrendben 25. Batyu tábor megtartására. Kisimre Szerda Annát, a Kodály központ elnökét az utóbbi hetek eseményeiről és a vasárnap kezdődő népzenei és néptánctáborról kérdeztük.

– Amikor lezárunk egy évadot, akkor sem a teljes pihenés következik, hiszen eleget teszünk az előzőleg érkezett felkéréseknek, így június folyamán a Cirkalom táncegyüttes fellépett Szentesen. Ötven éve, hogy testvérvárosi szerződést írt alá Szentes és Topolya, és ebből az alkalomból a Kodály és a topolyai Vuk Stefanović Karadžić szerb művelődési központ   közös koncertet tartottak. Emellett a topolyai íjásztalálkozón is részt vettünk, a Csiripiszli táncegyüttes tagjai pedig Jánoshalmán jártak egy egyhetes tehetséggondozó néptánctáborban, melyen Jánoshalma testvérvárosainak tehetséges néptáncosai vettek részt.

A Cirkalom táncegyüttes szintén júniusban egy tanulmányi kiránduláson vett részt Székelyföldön és a Gyimesben. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy amellett, hogy megtanuljuk egyes vidékek népdalait, táncait és ebből egy koreográfiát készítünk és mutatunk be, megismerjük a viseletet is hozzá, a néprajzi vonatkozásokat, emellett a táj szépsége és az emberek mentalitása is meghatározó élmény volt. Idegenvezetők irányításával jártunk Brassóban, Kézdivásárhelyen a céhtörténeti múzeumban, Csíksomlyón, Gyimesközéplokon volt a szálláshelyünk, Gyimesbükkre is eljutottunk, ahol az ezeréves határ található, Gyergyószentmiklóson, a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosnál, Székelyudvarhelyen, Korondon és Marosvásárhelyen is megálltunk.

A Csoóri Sándor Alap támogatásából tudtuk fedezni ezt a tartalmas tanulmányutat, és hogy csökkentsük a költségeket, az óbecsei Szelence táncegyüttessel utaztunk.

Július 21-én, vasárnap 19 órakor a 25. Batyu tábor nyitórendezvényére kerül sor, amely a 40 éves Csörgő citerazenekar lemezbemutató koncertje lesz. Úgy képzeltük megünnepelni ezt a jubileumot, hogy különböző zenekarok lépnek fel a táborban, első este citeramuzsikával kezdünk, kedden este a Pendergő tamburazenekar koncertje lesz, csütörtökön a Csalóka és a Fokos közös muzsikáját és a táncoktatók fellépését láthatják, hallhatják a táborban, szombaton este pedig hagyományos gálaműsorra kerül sor.

A táborban idén is sokan leszünk, mintegy háromszázan, ebből 240 vajdasági, 60 magyarországi fiatal. A legtöbben az idősebbek vannak, a kalotaszegi táncokra közel kilencvenen jelentkeztek, a 130 felsőst két csoportba osztottuk, az idősebbek vajdaszentiványi, a fiatalabbak bukovinai, az alsósok pedig somogyi táncokkal ismerkednek.

Tamburaoktatás is lesz, és a napi hat óra tánc mellett kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket, nemezelés, bútorfestés és fafaragás. Az esti táncházakat közös énektanulással kezdjük, majd táncoktatók vezetésével táncházi mulatsággal zárul a nap.

Az esti programok nyitottak, várjuk a falubelieket és a távolabbról érkezőket is, a szülők is ekkor szokták meglátogatni a gyerekeket, és így betekintést nyernek a Batyu tábor különleges hangulatába a zentagunarasi iskola tágas udvarán.