2024. április 26., péntek

Két hét mobiltelefon és táblagép nélkül

Sportiskolát szervezett a községi sportszövetség a Magyarkanizsa községbeli gyermekeknek

Javában zajlik Magyarkanizsán, Horgoson és Kispiacon az a sportiskola, amelyet a szervezők azzal a nem titkolt szándékkal álmodtak meg, hogy azok az általános iskolás diákok, akik esetleg nem jutnak el nyaralni, ne az elektronikai eszközök világában találják meg a szórakozásukat, hanem aktív kikapcsolódással, hasznosan töltsék el a szabadidejüket.

A bokszolás világába Halász Mihály kalauzolja el a résztvevőket (Jenei Klementina felvétele)

A bokszolás világába Halász Mihály kalauzolja el a résztvevőket (Jenei Klementina felvétele)

A hat–tizenegy éves gyerekek létszáma Magyarkanizsán 110, míg Horgoson és Kispiacon egyaránt 35-en vesznek részt a sportokat megszerettetni kívánó foglalkozásokon. A Magyarkanizsai Községi Sportszövetség gyermek- és ifjúsági sportszakmunkatársa, Dobó Ella a helyi középiskola udvarán tartott két foglalkozás között mesélt a Sportiskola tevékenységéről.

– A legfőbb célunk az, hogy a gyerekek aktívan töltsék el a szünidőt. Nagyon sokan nem tudják megengedni maguknak, hogy hosszabb időre elmenjenek nyaralni, így rájuk is gondolva találtuk ki a Sportiskolát, amely lehetőséget kínál számukra arra, hogy viszonylag alacsony összegért közösségben lehessenek. A szülőktől is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, hiszen mivel sokan a nyár folyamán is dolgoznak, nekik is örömet szerez, hogy a gyermekeiket biztonságban és jó helyen tudhatják, illetve azok is elégedettséggel veszik tudomásul a Sportiskola által kínált lehetőségeket, akiknél a gyermekek a nagyszülők gondjaira vannak bízva a szünidőben – magyarázta Dobó Ella, hozzátéve, ahhoz, hogy a Sportiskola létrejöhessen, támogatókra is szükség volt, éppen ezért rendkívül hálásak azért, hogy a magyarkanizsai önkormányzat, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény, valamint a helyszínt biztosító Kárász Karolina Általános Iskola és a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatói és munkaközössége is segítik a munkájukat.

– Magyarkanizsán Sőreg Anita a koordinátorunk, és négy nevelő kapcsolódott be a munkába: Ábrahám Gréta, Igaz Tímea, Sárkány Klaudia és Balázs Róbert, illetve a jövő héten Pálfi Krisztián is csatlakozik hozzánk. Rajtuk kívül is vannak segítőink, akik az egyes sportfoglalkozásokat tartják, mindannyian községbeli szakemberek, sportolók, edzők. Horgoson Pálfi Krisztián, Tóth Laura és Szarapka Klementina foglalkoztak ezen a héten a gyerekekkel, a jövő héten Kispiacon Szarapka Klementina, Domonkos Emese és Sárkány Edina oktatják a gyerekeket – fogalmazott a sportszövetség gyermek- és ifjúsági sportszakmunkatársa.

A teniszt Almási Rudolf és Almási Zoltán tanítja a gyermekeknek (Jenei Klementina felvétele)

A teniszt Almási Rudolf és Almási Zoltán tanítja a gyermekeknek (Jenei Klementina felvétele)

A Sportiskola keretében két héten keresztül folyik a munka, három helyszínen. A magyarkanizsai koordinátor, a Sport Mindenkiért Egyesület elnöke, Sőreg Anita kifejtette, hogy ezen a szervezeten keresztül tudták megpályázni a Sportiskola programját, amelyet a gyermekek igényeihez mérten állítottak fel.

– Nem titkolt célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a gyermekeknek arra, hogy megismerkedjenek olyan sportolókkal, akik már igen szép eredményeket értek el az általuk képviselt sportágakban, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy egy olyan sportágat válasszanak ki maguknak a jövőben, amit itt ismernek és szeretnek meg. Igyekeztünk színvonalas programot biztosítani nekik, így a két hét alatt megismerkedhetnek a kosárlabdával, a szivacskézilabdával, a kézilabdával, a küzdősportokkal, köztük a cselgánccsal, az aikidóval és a boksszal, valamint teniszezni is van lehetőségük. Én akadálypályákkal, valamint csapatépítő és drámajátékokkal készültem nekik, a labdarúgóklub tagjai a labdavezetéssel ismertetik meg a gyerekeket, az íjászklub pedig a Népkertben fog foglalkozást tartani a gyerekeknek, sőt mindemellett lesz egy görkoris, rolleres gurulónapunk is a Tisza-parton – mondta el a Sport Mindenkiért Egyesület elnöke, hozzátéve, a gyermekek visszajelzései rendkívül pozitívak, hiszen saját bevallásuk szerint valamennyien nagyon élvezik a számukra szervezett foglalkozásokat.