2024. március 28., csütörtök

Rövidesen Anna Napok

A jövő hét elején megkezdődik Kishegyesen az Anna Napok rendezvénysorozat, mely változatos és tartalmas időtöltést, szórakozást, kikapcsolódást ígér minden helybélinek és az idelátogatóknak egyaránt. Évszázados léptékben mérve is megállapítható, hogy Kishegyesen évről évre a falu legnagyobb eseményének számít a templombúcsú, amit a templom névadója, Szent Anna napjához (július 26-a) legközelebb eső vasárnapon tartanak. Ilyenkor már hagyományosan legalább egy napra hazatérnek a faluba azok is, akik itt születtek, de már nem itt élnek. A vidéki rokonok, barátok és ismerősök is rendszerint ilyenkor látogatják meg a kishegyesieket. Több mint egy évtizede már a búcsút megelőző időszakban megszervezik az Anna Napokat, melynek keretében a hagyományos vallási szokások mellett különféle kísérőrendezvényekre invitálják az embereket. Az idei Anna Napok kiemelkedően tartalmasnak ígérkezik. A falu Topolya felőli bejáratánál július 23-án, kedden a Dália kézimunkacsoport szalmabábú-díszítésbe fog, így ékesítve a település bejáratát. Este 19 órától a Tűzoltóotthonban dr. Szőke Anna előadása a Szent Anna-napi búcsú a Kárpát-medencében címet viseli. Anna napja valójában idén péntekre esik, az ünnepi szentmisét ezen a napon 18 órától celebrálják. A kézilabdapályán 18.30-kor kezdődik a már hagyományosnak tekinthető Kishegyes–Topolya „öregfiúk” kézilabda-mérkőzés. A Dombos Wine Clubban a Karaván Familia szórakoztatja a közönséget, a Story kávézóban az est folyamán Dj Dominik lesz a lemezlovas.

Július 27-én, szombaton a Kecsketenyésztők Községi Egyesületének szervezésében bográcsos-főző versenyt rendeznek. A helyszín a focipálya. Bővebb információ és nevezés személyesen Talpai Andrásnál, vagy a 064/47-40-117-es mobilszámon. A nyugdíjas-otthonban nyugdíjasbál veszi kezdetét 14 órakor ugyanezen a napon. A Női Fórum közösségi házában, a piactéren 16 órától Kincskereső néven játékos programot szerveznek gyermekek részére.

Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad 19 órától a színházteremben mutatja be Rejtő Jenő: Az ellopott futár című vígjátékát. A Stoty kávézóban Anna Day’s Open Air Party, DJ Elektro közreműködésével. Vasárnap biztosan nagyon sokan lesznek majd a szentmiséken. 10–17 óráig tart a Kishegyes–Békésszentandrás kézműves termékek kiállítása és vására az iskola galériájában.

Az Anna-napi sokadalom sem marad el idén sem. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályainak fellépése a falu központjában lesz idén is, gyermektáncok valamint a Rezeda asszonykórus és a Zengő citerazenekar műsora fokozza majd az ünnepi hangulatot.
Nem marad el az Anna-napi lovas felvonulás lovas és a látványos hagyományőrző tűzoltó bemutató sem. Idén is a kopjafánál nézhetik meg az érdeklődők.
Az Anna-napi hangverseny a templomban 16 órakor kezdődik. Nem sokkal később, 17.30-kor a színház előtti téren a Szabadkai fúvószenekar koncertjére kerül majd sor. A focipályán 18 órakor kezdődik a Rápóti- emléktorna. Keretében az Egység – Csantavér focimérkőzésre kerül majd sor. Este 19 órától a színház előtti téren pedig Búcsú-napi mulatság veszi kezdetét, fellép a Szóljon hát a nóta együttes. A repertoárjukban ismert magyar nóták, csárdások, Lányi Ernő és Dankó Pista nótái, operettslágerek, pesti kávéházi dallamok és cigánynóták szerepelnek. 21 órától pedig a Night Crusiers Band koncertje következik. Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulója alkalmából a színház előtti téren 22 órakor tűzijáték veszi kezdetét. A Story kávézóban az Ex-Yu Bend szórakoztatja a közönséget.