2024. április 20., szombat

Vége a szúnyoginváziónak?

A városban tegnap kezdték el a szúnyogirtás újabb szakaszát, földről és levegőből egyaránt permeteznek, a Ciklonizacija közvállalat felhívást intézett a méhészekhez, hogy helyezzék át kaptáraikat biztonságos területre!

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az újvidékiek már régóta nem tapasztaltak akkora szúnyoginváziót, mint az elmúlt hónapban. A Ciklonizacija illetékesei szerint az egész régióban túlszaporodtak a vérszívó rovarok. Szerbián kívül Magyarországon, Horvátországban és Romániában is úgy alakult az elmúlt egy-két hónapban az időjárás, hogy rendkívül kedvezett a szúnyogok elszaporodásának. Rengeteg esős időszak volt, a folyók megáradtak, az árterületek víz alá kerültek.

Dario Aćimović, a Ciklonizacija közvállalat sajtószóvivője is megerősítette a 021.rs hírpotálnak azt, hogy a szokatlan időjárás kedvezett a rovarok elszaporodásának.

– Az első lárvairtásokat márciusban kezdtük, ekkor keltek ki a szúnyogok, levegőből és földről is elvégeztük a permetezést. A lakók nagyjából a nagyobb méretű szúnyogirtási akciókra figyelnek fel, ezekből eddig az idén hatot végeztünk el. A nagyobb akciók alatt azt értem, amikor a levegőből és a földről is egész Újvidék területén szúnyogirtási hadjárat folyik. A levegőből való irtást alkonyatig befejezzük, mert ekkor a legnagyobb a vérszívó rovarok aktivitása. A földről történő szúnyogirtást 21 óra és 23 óra között végezzük. Ilyenkor már a méhek is visszatérnek a kaptárakba, és a lakók is otthon töltik idejüket. Ezenkívül, a földről történő irtásokat néha a hajnali órákban is elvégezzük, főként a parkokban, amikor kevesen tartózkodnak ezeken a területeken – magyarázta Aćimović. Hozzátette: A földi irtás rendkívül hatékonynak bizonyult, mert a járművekre szerelt szúnyogirtó berendezéseknek köszönhetően a munkások pontosan bemérhetik a kritikus pontokat, és ott poroznak, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik erre.

A szúnyogirtást nem lehet szélben, vagy esős időszakban végezni, mert ekkor nincs hatása a permetnek, ezért szükséges mindig kivárni a megfelelő időjárási feltételeket.

– Az az ideális, ha egy napos, száraz nap után elvégezzük a szúnyogirtást, és az elkövetkező három napban nincs csapadék. Ekkor a legoptimálisabb a méreg hatása, habár ha mi mindig arra várnánk, hogy a legideálisabb feltételek alatt kezdjük el az akciót, akkor az újvidékiek elköltöznének a városból, mert megennék őket a szúnyogok – mondta a Ciklonizacija sajtószóvivője. Kifejtette: Ha szükség mutatkozna rá, ősszel is folytatják majd a szúnyogirtást.