2024. április 20., szombat

Az Illés-napi rendezvények programja

A 166 éves temerini Illés-napi fogadalom rendezvényei már a múlt hét végén a Kertészkedők Egyesületének szervezésében aratóbállal és a legjobb kenyérgabona-termelőnek járó elismerés átadásával megkezdődtek.

A 2019. év legjobb búzatermelője kitüntetést Kovács Róbert kapta. Szerdán a Vindulo Borházban ünnepi borkóstoló volt, csütörtökön a Szécsen-kastélyban kiállítások nyíltak: az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szivárvány amatőr festői csoportjának kiállítása; Németh Mátyás amatőr festő kiállítása; a temerini fotósok csoportos bemutatkozása; Balogh István természetfotói; fényképkiállítás Horváth János – Hori hagyatékából; az I. helyi közösség és a Kertbarátkör kézimunkázóinak, valamint a Boldog Gizella Kézimunka Szakkör kiállítása. Ugyanott a Kertbarátkör és a Kertészkedők Egyesületének terménybemutatója és a Szigeti Sándor Méhészegyesület kiállítása. Este a Tájházban a TAKT szervezésében Varga Zoltán fotókiállítása, és hallhattuk a budapesti Grencsó Kollektíva jazzkoncertjét is. Átadták az idei TAKT-okleveleket.

Ma, pénteken 15 órakor a vásártéren a Hunor Hagyományőrző Egyesület szervezésében jurtaállítás, 17 órakor a Széchenyi István Hagyományőrző Lovas Egyesület szervezésében lovagoltatás. Ugyancsak 17-től a a Vándor Bábszínház szervezésében bábkészítés, 18 órai kezdettel a Vándor Bábszínház előadja Az aranyszőrű bárány című bábjátékot (szabad hozni párnát, kisszéket). 19 órakor keresztúti ájtatosság a kálvária, 20 órakor a vásártéren a Szirmai Károly MME szervezésében népzenei est.

Szombaton Illés próféta napja. 8.30-kor gyülekezés a Gulyáscsárda előtt, menetszervezés a TSK segédpályáján. 9-kor a Postagalambászok Egyesülete postagalamb-röptetése, 9.15-kor az ünnepi menet indulása az új kenyérrel a plébániatemplomba a 10 órai ünnepi szentmisére. Menetirány: Petőfi Sándor utca, Újvidéki utca. Mise után Temeri Lőrinc, a falu első ismert plébánosa emléktáblájának megkoszorúzása. 11.30-kor a Nyugati temetőben Skrabán András (Endre) 125 évvel ezelőtt született festő és művelődésszervező sírjának megkoszorúzása a Nyugati temetőben. 12-től 20 óráig a TSK öregfiúk csapatának 6. Sörös Szilveszter emléktornájának labdarúgó-mérkőzései. 15 órától 19-ig a vásártéren honfoglalás kori harci eszközök bemutatása, oktatással egybekötött íjászbemutató gyerekeknek; Nomád élet a jurtában – Törteli László ismeretterjesztő előadása. Ugyanebben az időpontban szórakoztató játékok kicsiknek. 15.30-kor az Őszirózsa vegyes kórus hangversenye a Szent Rozália-plébániatemplomban. 18 órakor Koldustetű – a Gion Nándor ifjúsági regénye alapján készült színdarab bemutatása a Szirmai Károly MME előadásában. Rendező: László Sándor. 19.30-kor a vásártéren a magyarországi Regélő fehér táltos Hagyományőrző dobcsapat bemutatkozása. 20.30-kor kezdődik a vásártéren az ünnepi sokadalom, benne: ünnepi köszöntők, kenyérszegés, vacsora, hajnalig tartó mulatság. Muzsikál a Branch band, fellépnek a Tini fesztivál énekesei. Jegyek elővétele a Kertbarátkörben, az Ipartestületben és a Lovas Egyesületben.

Vasárnap 8 órai kezdettel a Jó Pajtás gyermeklap horgászversenye a Ferenc József-csatornán, 9 órakor a Lövöldén agyaggalamblövő-verseny. A Helytörténeti Gyűjtemény, a Tájház és az Iparosok kiállításának nyitva tartása szombaton 15-től 18 óráig. A Szécsen-kastélyban a kiállítások pénteken 8-tól 20 óráig, szombaton pedig 10-től 18 óráig tekinthetők meg. Majoros Pál régi fényképeinek kiállítása a Gulyáscsárdában szombaton, Illés próféta napján 8-tól 19 óráig látogatható.