2024. április 18., csütörtök

A gyermekjátékoktól a táncokig

Adán száz fiatal tanulja a magyar néptáncot és népzenét a Vadvirág-táborban

Jó hangulatban, családias légkörben és tartalmas programokkal zajlik Adán a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében a jubileumi XXV. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor.

Játék és tánc a haladó táncosoknak Both Józseffel (Csincsik Zsolt felvétele)

Játék és tánc a haladó táncosoknak Both Józseffel (Csincsik Zsolt felvétele)

A lóversenypályán, a tábor helyszínén az élet csupa móka és kacagás, de egyben tartalmas és szórakoztató tanulás is, mert a délelőtti és délutáni néptánc- és népzenei oktatás mellett énektanuláson és változatos kézműves-foglalkozásokon vesznek részt a táborlakók. Az esti programokon pedig táncházak, koncertek, színdarab-bemutató, Ki mit tud? vetélkedő és tábortűz várta és várja a fiatalokat. A július 14. és 21. között zajló tábor szombaton 20.30-kor zárul a gálaműsorral, amelyre a szervezők szeretettel várják a nagyközönséget, hiszen a táborlakók bemutatják mindazt, amit az elmúlt egy héten elsajátítottak.

Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke, a tábor fő szervezője elmondta, hogy százharmincan vannak a táborban a néptánc- és népzeneoktatókkal, a foglalkozásvezetőkkel és a kísérőkkel együtt, valamint az óbecsei Fokos zenekarral, amely a táncpróbákon kísér, és a rendszeres esti táncházakon muzsikál. Közülük száz helyi és vidéki gyermek és fiatal, az óvodástól az ifjúsági korosztályig, akik sátorokban táboroznak.

Kézműves-foglalkozás a táborban (Csincsik Zsolt felvétele)

Kézműves-foglalkozás a táborban (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az ifjúsági korosztály és a haladó táncosok vajdaszentiványi táncokat tanulnak Both József és Balog Zsanett táncoktatók vezetésével, akik Szegedről érkeztek, de Jocó kolozsvári származású. A középső korosztályba már szintén haladó táncosok tartoznak. Ők galgamenti táncokat tanulnak két temerini táncoktatótól, Lukács Imrétől és leányától, Sárától. A legkisebbek tényleg kezdők és kicsik, hiszen zömében óvodások, illetve kisiskolások. Resócki Rolland és Varga Lilla adai táncoktatók somogyi gyermekjátékokat és táncokat tanítanak nekik. A népzenei oktatás keretében az óbecsei Csonka Balázs tanítja a tamburásokat, a furulyásokat pedig Ségercz Ferenc, aki szintén Erdélyből érkezett. Már tavaly is részt vett a táborban, és az idén is nagy szeretettel jött. A népdaloktatáson minden táborlakó részt vesz mindennap déltől egy óráig. A népdalokat Klima Döníz tanítja, aki már negyedéves diák a Szabadkai Zeneiskola népzene szakán. Délutánonként kézműves-foglalkozásokat tartunk, mindennap mást lehet tanulni. A Hegedüs László vezette Kreastol Klubbal szép famunkákat készítettek a gyerekek. Két nap varrást és nemezelést tanulhattak a táborlakók Polyák Szollár Anna, Virág Marianna és Sturc Katarina vezetésével, valamint origamit készíthettek Raffai Anikóval. A tábor munkájában közel száz gyerek vesz részt. Szinte hiánytalanul jelen van az adai vadvirágos csapat, jöttek néhányan Moholról és Temerinből, valamint egy nagyobb, negyvenfős csoport érkezett Zentáról és Felsőhegyről Baji Endre és Gnädig Kornélia vezetésével. Továbbá van egy táborlakónk Bécsből, aki a tavalyi Vadvirág-tábor hatására kezdett el néptánccal foglalkozni. A nagyszülei Adán élnek, és tavaly a tábortűz körüli tánc hatására döntött úgy, hogy Bécsben beiratkozik a néptáncra, amit azóta tanul. A táborban nagyon jó a hangulat, kedvez az idő, illetve nagyon jól összeszokott ez a társaság. A néptánc és népzene kedvelői már eleve megértik egymást ezen a nyelven, a többi kialakul menet közben – mondta Varga Lívia.

Lukács Imre és lánya, Sára galgamenti táncokat tanít a középső korosztálynak (Csincsik Zsolt felvétele)

Lukács Imre és lánya, Sára galgamenti táncokat tanít a középső korosztálynak (Csincsik Zsolt felvétele)

A tábor napirendje szoros, de tartalmas. Reggel 7 órakor van az ébresztő, majd 8 és 9 óra között reggelizik a társaság. Ezt követi délig három helyszínen, a csűrben, a rendezvénysátorban és egy kisebb sátorban a néptáncoktatás. Déltől egy órán át népdalokat tanulnak a táborlakók, majd megebédelnek. A népzeneoktatás 14 órától zajlik, amivel párhuzamosan kézműves-foglalkozásokat tartanak, majd 17 és 19 óra között ismét néptáncoktatás következik két helyszínen, mivel a legfiatalabbak már hazamennek, hogy másnap kipihenten és jókedvvel vágjanak neki ismét a táncnak. A táborban minden este program várja a táborlakókat, minden este a kötelező táncházzal. A haladó táncosoktól megtudtuk, hogy a táncházak kiváló hangulatban zajlanak. Elmondták, hogy általában hajnal egyig táncolnak, a legkitartóbbak tovább is, mielőtt nyugovóra térnének. Emellett a Pendergő tamburazenekar tartott lemezbemutató koncertet, majd színdarabot mutattak be az idősebb táncosok, valamint Virág Imre és barátai koncerteztek, illetve volt Ki mit tud? vetélkedő és tábortűz is.

Az idei Vadvirág-tábor jubileumi is egyben, hiszen huszonötödik alkalommal tartották meg. Varga Lívia elmondta, hogy Vajdaságban ez az egyetlen népzenei és néptánctábor, amelyet megszakítás nélkül huszonöt éven át megszerveztek, még a NATO-légicsapások alatt is, bár akkor a magyarországi Zánkán. A tábor helyszíne szinte folyamatosan az adai lóversenypálya volt, egyetlen alkalommal tartották a Vadvirág-székházban, mert kevés támogatást kapott az egyesület. A Vadvirág HK elnöke megjegyezte, hogy nehéz és hosszadalmas munka megszervezni a tábort, mivel a pályázati támogatások révén az év elején biztosítani kell az anyagiakat, majd egyeztetni kell oktatókkal, illetve elő kell készíteni a helyszínt, amiben nagyon sokat segítenek a szülők is. Varga Lívia kiemelte, hogy ez a sok munka megéri, amikor látják a táborban nyüzsgő, tanuló és szórakozó gyerekeket.

– Hasznosnak és nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek a tábor alatt egy hetet a természetben töltenek, mert sokat görnyednek a számítógép és a könyv felett a tanulmányaik során. Már ott tartunk, hogy a gyerek elszakadtak a természettől, itt azonban nagy terület áll a rendelkezésükre, ahol futkosnak, labdázhatnak. A levegőn vannak, megfigyelhetik a környezetet és az állatvilágot. A Vadvirág HK azért jött létre, hogy újratanítsuk a gyerekeknek a magyar népzene- és néptánchagyományt, ebben a szellemben nevelkedjenek, és fejlődjön a nemzettudatuk is. A tábor is ebben a szellemiségben zajlik, ráadásul itt életre szóló barátságok születnek. Én ezt mindenkinek csak ajánlani tudom – fogalmazott Varga Lívia, a tábor fő szervezője.